Giriş Saati : 07.01.2009 16:32 Güncelleme : 07.01.2009 21:36
Eczacıların en büyük şikayet konusu olan fatura bedellerinin ödenmesinde yeni bir uygulamaya gidildi. Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli eczanelerin teslim ettiği fatura bedelleri 45 gün içinde yüzde 90 üzerinden ödenecek.
Türkiye Eczacıları Birliği (TEB), yeni yılda avans ödemelerinin yüzde 75'e çekileceğini, bunun eczacıları mağdur edeceğini belirtmişti.
SGK yetkililerinden alınan bilgiye göre, eczanelere fatura ödemesiyle ilgili Ocak 2008 itibariyle yeni bir uygulamaya geçildi. 01.01.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı kanuna göre, faturalarını teslim etmiş eczanelere teslim tarihinden itibaren 45 gün içerisinde fatura tutarının yüzde 75 ile yüzde 90'ı arasında avans ödemesi yapılıyordu. Takip eden 45 gün içinde ise incelemenin tamamlanarak geri kalan tutarın tamamının ödeneceği yeni bir sisteme geçiliyordu.
SGK, söz konusu durumun eczaneleri zor durumda bırakabileceğini dikkate alarak düzenlemeye gitti. SGK yönetimi bir genelge ile takip konuyu çözmek için harekete geçti. Alınan bilgiye göre, eczanelere mevcut ödemeler konusunda yüzde 90 ödeme yapılması talimatı verildi. Böylece, devlet üç ay içinde paranın tamamını ödeme garantisi verecek. SGK yetkilileri, "Eczacıları iflasa sürükleyecek hiçbir kararın ve uygulamanın altına imza atmayız." diyor. AVRUPA'DA DEVLET ECZACILARLA ANLAŞIYOR
TEB'in ilaç alım protokolünü iptal etmesiyle başlayan eczane devlet anlaşmasında, dikkatler Avrupa örneklerine çevrildi. Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Avrupa ülkelerinde devlet, eczacı örgütleriyle değil eczanelerle anlaşma yapıyor. Türkiye'nin aksine eczanelerle bir sefer sözleşme yapılıyor ve sorun çıkmadığı takdirde sözleşme süresiz devam ediyor.