Erişte Guinness'e girecek
Giriş Saati : 15.12.2008 14:38
Güncelleme : 15.12.2008 21:22
Yalovalı işadamı Beyzat Berraksu, Türk yemeği olarak bilinen eriştenin 41 çeşidini üretti.
Tescil çalışmalarının sürdüğünü belirten Berraksu, erişte çeşitlerini Guinness Rekorlar Kitabı'na sokmaya hazırlanıyor.
Beyzat Berraksu, Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar Türk yemeği olarak bilinen eriştenin 41 çeşidini geliştirdi. Bugüne kadar hep sade olarak evlerde üretilen ya da fabrikasyon olarak sofralarımıza gelen erişte, İzmir'in Ödemiş ilçesindeki ev atölyelerinde değişik lezzetlerle yeniden hayat buldu. Aralarında brokolili, kuşburnulu, börülceli ve ısırgan otlu çeşitleri bulunan erişteler, büyük rağbet görüyor.
Erişte çeşitlerini tescil ettirmek için çalışma başlattıklarını dile getiren Yalovalı işadamı Berraksu, "Türk tarihinin her anında sofralarımızda yer alan erişte, bugüne kadar hep sade üretilmiş. Ancak biz bu değerimizi dünyaya tanıtmak için değişik damak zevklerine de hitap etmemiz gerektiğini bilerek yola çıktık. Geliştirdiğimiz 41 çeşit erişte var. Bu çeşitleri İzmir'in Ödemiş, Birgi ve Konaklı yörelerindeki ev atölyelerinde tamamen organik yöntemlerle üretmeye başladık. Bu çeşitlerin tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından erişteyi dünyaya tanıtmak için çok önemli bir adım daha atacağız. 41 çeşitli eriştenin Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesi için Guinness yetkilileriyle görüşeceğiz. Hedefimiz Türk mutfağının bu güzide yemeğini dünyaya tanıtmak" dedi.
Yayın tarihi: 15 Aralık 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/12/15//haber,967464F0EE0A49959F9A223A4811EF12.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.