Giriş Saati : 19.11.2008 17:22 Güncelleme : 19.11.2008 19:29
Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, 9 Mayıs'tan itibaren vatandaşların sabit telefon numaralarını aynı tutarak cep telefonu şirketine geçiş yapabileceklerini bildirdi.
Yıldırım, bakanlığının yanı sıra, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Denizcilik Müsteşarlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 2009 yılı bütçelerinin sunumuna başladı.
Konuşmasına, MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Yıldırım, Türkiye'nin coğrafyası nedeniyle çok stratejik bir konumda olduğunu söyledi. Türkiye içerisindeki uluslararası ulaşım koridorlarının büyüklüğünün 9 bin kilometreyi bulduğuna dikkati çeken Yıldırım, Türkiye'nin stratejik konumu nedeniyle pek çok küresel markanın operasyonlarını Türkiye'den yürüttüğünü ifade etti.
Ulaşım türleri arasındaki dengenin çok önemli olduğunu anlatan Yıldırım, 2003'ten itibaren türler arasındaki dengenin esas alındığı bir politika yürütüldüğünü belirtti. 2011'de 22 bin 500 kilometre bölünmüş yol hedeflediklerini hatırlatan Yıldırım, 2003'ten bugüne 9 bin 10 kilometre bölünmüş yolun ulaşım ağına dahil edildiğini söyledi.
Marmaray Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'nın altında 60 metre derinlikteki tüpün tamamlandığını, Türkiye'de artık metro ve hızlı tren araçlarının yapılabilir hale geldiğini söyleyen Yıldırım, Kore-Türk ortaklığıyla üretilen ilk iki aracın İstanbul Büyükşehir Belediyesine teslim edildiğini bildirdi.
''GEMİ İNŞAATINDA SIÇRAMA''
Denizcilik sektöründe çok büyük gelişmeler yaşandığını ve gemi inşaatında ''sıçrama'' gerçekleştirildiğini anlatan Yıldırım, ''23. sıradan 5. sıraya geldik. Türkiye, yat inşaatında gelişmiş ülkelere mega yat satan ülke haline geldi. Dünya 3.'sü olduk'' dedi.
Yıldırım, havacılık sektörünün dünyada yüzde 5 büyüdüğüne dikkati çekerek, Türkiye'de sektör büyümesinin son 5 yılda yüzde 53'ün üzerinde gerçekleştiğini vurguladı.
BÜTÇE
Ulaştırma Bakanlığının bütçesinin 4 milyar 587 milyon 275 bin 740 YTL yatırım, 2 milyar 681 milyon 185 bin YTL diğer giderler olmak üzere 7 milyar 268 milyon 460 bin 740 YTL olarak planlandığını söyleyen Yıldırım, ''Bütçeden yatırımalara ayrılan pay yüzde 63,11 seviyesindedir. Bakanlığın bağlı, ilgili kuruluşların bütçeleri dikkate alındığında toplam bütçe büyüklüğü 14 milyar 896 milyon 576 bin 121 bin YTL olarak bağlanmış durumdadır'' diye konuştu.
Karayolları Genel Müdürlüğünün bütçesinde önceki yıla göre yatırım giderlerinde yüzde 67 civarında artış olduğunu anlatan Yıldırım, karayolunda önemli projeleri yapmaya devam edeceklerini söyledi. Ulaştırma Bakanlığının yatırımlarının toplam yatırımlar içindeki payında 2002'den bu yana artış olduğunu dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu: ''En büyük artış da 2008'de olmuştur. Bunun nedeni de 3,2 milyar YTL civarında Karayolları Genel Müdürlüğüne temin ettiğimiz ek ödenekten kaynaklanmaktadır. Bakanlığın bütçesinin sektörel dağılımında en büyük payı yüzde 53,5 ile Karayolları alıyor. 403 tane ana proje var çalıştığımız. Bu projelerin bir de alt projeleri var. Ulaştırma Bakanlığı toplam 2 bin 352 proje üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu projelerin parasal tutarı yaklaşık 91 milyar YTL.''
BİLGİ VE İLETİŞİM SEKTÖRÜ
Bilgi ve iletişim sektöründe yaşanan serbestleşme sürecini anlatan Yıldırım, son 10 yılda bilgi ve iletişim pazarının büyüklüğünün 11 milyar dolardan 31 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Yıldırım, ''Bilgi ve iletişim pazarındaki büyüme 2002'den 2008'e yüzde 282 oldu. Türkiye, büyümesi yüzde 6,5 civarında seyrederken bu sektörde yüzde 20'nin altına düşmemiştir'' dedi.
Sabit telefon abone sayısında düşme yaşanmasına rağmen mobil abone, internet kullanıcısı sayısında yükselme olduğunu dile getiren Yıldırım, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ihalesinin 28 Kasımda yapılacağını hatırlattı. Yıl sonunda e-devlet kapısının açılacağını belirten Yıldırım, şehir içi telefon hizmetinin serbestleşmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini, yönetmeliğin yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiğini söyledi.
NUMARA TAŞIMA
Numara taşınabilirliği uygulamasının başlamasının ardından yaklaşık 150 bin vatandaşın numarasını taşımak için müracaat ettiğini dile getiren Yıldırım, ''9 Mayıstan itibaren sabit telefonunuzu da aynı tutarak cep telefonu şirketine geçiş yapabileceksiniz. Yani bu olay vatandaşın hayatını kolaylaştırmaya yönelik bir düzenlemedir. Şirketler arasında bir rekabet ortamı tekrar oluşacaktır'' diye konuştu.