kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mangal keyfinden vazgeçmeyenlere yeni alternatif

Giriş Saati : 19.11.2008 10:35
Güncelleme : 19.11.2008 21:56
Yeni Haber
Hangi yöreye mensup olursa olsun Türklerin kültüründe yer alan mangal keyfine, kömür ateşi ve bu ateşe doğrudan temas eden etin kanserojen etki korkusuyla gölge düşerken, bu keyiften her şeye rağmen vazgeçmeyenler için ''zararsız ya da zararlı etkileri nispeten azaltan alternatifler'' bulunuyor.

Son yıllarda sadece dayanıklı tüketim malları satan mağazalar değil, hemen her markette bulunabilen elektrikli ve tüplü mangalların gördüğü ilgi, dikkati çekiyor.

Klasik mangallarda, kömür ateşi ve bu ateşe doğrudan temas eden etin kanserojen etki yarattığı bilimsel olarak ortaya konulurken, bu keyiften vazgeçmeyenler için sunulan ''zararsız ya da zararlı etkileri nispeten azaltan'' alternatiflerin başında gelen elektrikli ya da tüplü mangal, açık havanın yanı sıra kapalı ortamda bile kullanılabiliyor.

Et ve ızgara arasındaki mesafenin 15 santimetreden az olmaması durumunda, bu mangallarda pişen et, klasik mangaldaki gibi kanserojen etki yaratmıyor. Ayrıca, et daha ağır piştiğinden yüksek ateşte olduğu gibi ortaya çıkan nitrozaminlerin kanserojen etki yaratması engelleniyor. Kebabı pişiren kişi de kömürdeki zehirleyici karbonmonoksit gazını solumak zorunda kalmıyor.

Bu tür mangallarda pişen yiyeceklerin yağı yanmadığı için koku ve duman da üretmiyor. Bu yöntemle pişen et kurumadan, dışı yanmadan ideal şekilde sofraya konabiliyor. Bulaşık makinesinde bile rahatlıkla yıkanabilen bu mangallar, mangal keyfi sonrasında kül ve yağ kalıntıları gibi kirletici faktörlerle kişiyi uğraşmak zorunda bırakmıyor.

TOKAT MANGALI

Elektrikli ve tüplü mangalın yanı sıra mangal keyfine düşkün olanlara bir başka alternatif ise Tokat'tan sunuluyor. Tokat'ta üretilen ve adını da bu kentten alan mangalda, etler kurumadan, is kokmadan, ateşle temas etmeden pişiriliyor. Bir küpü andıran bu mangalda, kömür yerine odun da kullanılabiliyor. Her iki tarafında ateş yanan derin çukurluğa etler yatay yerine dikey olarak konuluyor.

Etler ile yanındaki biber, domates ya da patlıcanlar sıcaklığın etkisiyle adeta ilik gibi pişiyor. Etlerden damlayan yağlar ise ise altta bulunan bir haznede toplandığından duman ya da koku oluşmuyor.

ORTA ASYA'DAN BERİ

Yapılan araştırmalara göre, Türklerdeki mangal kültürünün Orta Asya'dan başladığı, Anadolu'ya ilk girişlerinde de mangalı kullandıkları belirtiliyor. Muş'ta yapılan kazılarda 1000 yıllık portatif mangal ve bol miktarda şiş bulunması da bu kültürün ne kadar eskilere dayandığını gösteriyor.

(AA)