kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yatalak hastalar için cihaz geliştirdi

Giriş Saati : 17.11.2008 10:52
Güncelleme : 17.11.2008 21:22
Yeni Haber
İzmir'de bir girişimci, yatalak hastaların altının temizlenmesi ve bakımının yapılması amacıyla geliştirdiği cihaz için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu.

Girişimci Seyfettin Barlas, televizyon programlarında yatalak hastaların altlarının çok zor koşullarda temizlendiğini gördüğünü ve bu cihazı tasarladığını söyledi.

Barlas, İstanbul başta olmak üzere çeşitli yerlerdeki huzurevleri, bakımevleri, hastanelerdeki hasta yakınları ve yetkililerle görüşerek cihazın tasarımını tamamladığını ve Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'ndeki arkadaşıyla cihaza son şeklini verdiğini bildirdi.

Araştırma sonucu dünyada böyle bir cihaz olmadığını belirlediğini kaydeden Barlas, bunun üzerine Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduğunu söyledi.

HASTANIN ALTINI DEĞİŞTİRİYOR, YIKIYOR, KURULUYOR

Tasarladığı cihazın yatalak bir hastanın bakımını 10 dakikada tamamladığını ifade eden Barlas, şunları kaydetti:

''Yatağa mahkum hastalar için yaptığım bakım ünitesi, bakıma muhtaç hastaların ihtiyaçlarını bilgisayarlı cihazlarla otomatik giderecek. Bu cihaz, hastaların tuvalet temizliğini otomatik olarak gerçekleştiriyor. Kumandayla çalışan cihaz, hastanın ilgili bölgesine yerleştiriliyor. Hastanın bezi alınıyor, poşetleniyor, poşet vakumlanıp kovaya atılıyor. Bu işlem tamamlanınca sinyal geliyor. Hastanın altının yıkanması için suyun sıcaklığını ayarlayabiliyorsunuz. Üç boyutlu su vuruşuyla hasta yıkanıyor. Hasta hassas bir vücuda sahipse tazyikli suyun ayarını yapıyorsunuz. Yıkama işlemi bittikten sonra cihaz hastayı kuruluyor ve yeni bez takıyor.''

EVDE UZAKTAN KUMANDAYLA KULLANILABİLECEK

Cihazın hayata geçirilmesi için Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden destek yazısı aldığını ifade eden Barlas, ''Bu cihaz, hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde, huzurevlerinde, ayrıca tekerlekli sandalyeye uyarlanıp evlerde rahatlıkla kullanılabilir. Hasta bilinçliyse yerinden kalkmadan bunu tek başına uzaktan kumanda yardımıyla kullanabilecek'' dedi.

Barlas, cihazın maliyetinin 6-10 bin YTL olduğunu sözlerine ekledi.

(AA)