* Bu değişimin somut işaretleri ne? IMF, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin krizden az etkilenmesi için kolları sıvadı. Bu ülkeler için anlaşma yapmasa bile acil durumlar için kotalarının 5 katı büyüklüğünde bir fon ayırdı. Bu iyilik sadece Berlin-Tokyo hattındaki ülkelere yapılıyor. IMF de, küresel uzlaşıyı bekliyor. Camp David zirvesinde de kriz için alınacak esas önemlerin ABD seçimlerinden sonra gündeme gelmesi kararlaştırıldı. Bunun nedeni ABD'nin yeni iktidarıyla birlikte bu küresel uzlaşıyı istemesidir. 15 Kasım'da toplanacak ve Türkiye'nin de katılacağı G-20 zirvesinde dünya ekonomisinin yeniden yapılandıracak kararlar alınacak.
* Ekonomik değişim için Obama mı bekleniyor? Obama'nın seçilmesi bu değişimi başlatacak. İkinci Dünya Savaşı'ndan itibaren dünya kapitalizmine baktığımız zaman ABD'de sermaye birikimini yönlendirecek iktidarlar iş başına geldi. Bir tek Kennedy hem ABD hem dünya için erken bir adamdı. Sonuçta da öldürüldü. Ondan sonra Sovyetler ile kavgayı derinleştirecek Cumhuriyetçi iktidar oldu. Ama şimdi hem halk hem de küresel sermaye Obama'yı istiyor.
* İsteğin nedeni sadece bu ekonomik değişim mi? Bu değişim ancak bir demokratla olabilir. Çünkü Amerika da bu süreçte hegemonyasını paylaşacak. Çin'le, Rusya ile... Fidel Castro, Obama için "Kennedy gibi öldürülebilir" dedi. Ama Castro, 1960'larda kalmış. Asıl McCain'in dikkat etmesi lazım. Yarın Obama kazanmazsa McCain öldürülebilir. Bu değişimlerin olması için Obama şart.