Giriş Saati : 23.10.2008 20:40 Güncelleme : 23.10.2008 23:34
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, geçici vergiler ve damga vergileri hariç tüm vergi borçlarında yıllık yüzde 3 gibi bir faiz ve 18 aya varan vadeyle ödeme kolaylığı getireceklerini söyledi.
Bakan Unakıtan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşili ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti.
Bakan Unakıtan, basına kapalı gerçekleştirilen görüşme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, vergi borçlarıyla ilgili bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
Bakan Unakıtan bu çalışma kapsamında geçiçi vergiler ve damga vergileri hariç olmak üzere tüm vergilerde yıllık bazda yüzde 3 faiz oranı ve 18 aya varan ödeme kolaylığı getirileceğini bildirdi.
Unakıtan, Türk Lirası nın değer kaybetmesinin ihracatçılar için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, Dışarıdan büyük miktarda ara malı ithal ediyoruz. Türk üreticiler bunları yapamadıkları için değil, rekabet edemedikleri için dışardan alıyordu. Bundan sonra Türkiye de bunların imal edilmesi çok daha avantajlı konuma geliyor ki, bu krizden dolayı bir fırsat yakalamış oluyoruz dedi.
Bakan Unakıtan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşili ve beraberindeki TİM Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.
Maliye Bakanı Unakıtan, basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, TİM üyelerinin kendisine ihracatla ilgili sorunlarını ve Maliye Bakanlığıyla ilgili isteklerini ilettiklerini söyledi. Hükümet olarak reel sektörün ve ihracatçıların yanında olduklarını ifade eden Unakıtan, üretimin önemine değindi. Unakıtan, Dünyadaki son mali kriz de gösterdi ki, öyle sanal işlemlerle bu işler olmuyor. Gerçek üreticiyi gerçek sektörü her zaman desteklememiz lazım. Ülkemizdeki üretim artırmamız, üretimin yapısını da değiştirmemiz lazım. Bununla ilgili şimdiye kadar tedbirler aldık. Bundan sonra Türkiye olarak katma değeri yüksek, teknolojik ürünlere geçmemiz gerekiyor diye konuştu.
KUR SEVİYESİ
İhracatçılarla görüşmemde gördüm ki, Türk Lirası nın değer kaybetmesi ihracatçılar için büyük bir fırsat olmuş diyen Unakıtan, Türkiye nin dışarıdan büyük miktarlarda ara malı ithal ettiğine dikkati çekti. Türk üreticilerin bu malları yapamadıkları için değil, rekabet edemedikleri için dışardan aldıklarını anlatan Maliye Bakanı, şöyle devam etti: Bundan sonra Türkiye de bunların imal edilmesi çok daha avantajlı konuma geliyor ki, bu krizden dolayı bir fırsat yakalamış oluyor Türkiye. Eğer bu ara mallarını Türkiyede imal etmeye başlarsak ithalat azalacak ve buralarda çalışan işçiler dolayısıyla istihdam artacak. Bu bir fırsat olarak önümüze çıkmış. Bundan dolayı ihracatçılarımız hallerinden memnun. İnşallah onları hep memnun edecek seviyede hareket eder kurlar. Bu kadar yüksek olması ithalatçılar için iyi değil belki, ama bunun da belli bir seviyede olmasının icap ettiğini bugün daha iyi anlıyoruz.
KKDF ORANLARI VE VERGİ BORÇLARI
Bakan Unakıtan, konuşmasında KKDF oranları ve vergi borçlarının tahsilatıyla ilgili kolaylık sağladıklarını da söyledi.
Yeni bir tebliğ çıkaracaklarını ifade eden Unakıtan, yıllık yüzde 3 gibi bir faizle vergi borçlarını 18 ay vadeye yayacaklarını bildirdi.
Reel sektörü sıkıntıya sokmayacak şekilde hareket etmeye çalıştıklarını vurgulayan Unakıtan, Geçici vergiler ve onların damga vergileri hariç bütün vergileri kapsıyor bu. Eskiden bunları alabilmek için biraz daha şahin hareket ediyorduk. Şimdi piyasaların, reel sektörün sıkıntısından dolayı reel sektörümüze bir kolaylık sağlamak için bu çalışmayı yapıyoruz dedi.
Bakan Unakıtan ithal ürünlerde alınan KKDF ile ilgili olarak da şunları söyledi: KKDF, vadeli olarak getirilen ithal mallarında alınıyor, ama şu anda reel sektör bazı kredi gereksinimlerini karşı taraftan mal almak suretiyle yerine getirebiliyor. Mesela yurt dışından mal satacak kimse bizim insanımıza (Bunu kredili vereyim) diyor. Kredili verdiğinde bizim insanımız KKDF nedeniyle kabul edemiyor, çünkü KKDF maliyetleri artırıyor. Bu olmadığında daha kolay alacak, bankaya da ihtiyacı olmayacak, ama burada dikkat edilecek birkaç unsur var. Bunu tamamen kaldırdığınızda ithalatı çok fazla artırabilirsiniz ve biz ithalatı artırmak istemiyoruz. Öyle birşey yapmalıyız ki; Hem reel sektörümüzün hakiki ihtiyacı olacak, Türkiye den karşılayamayacağı ihtiyacı olacak, hem de onun kredi gereksinimini karşılayacak durumda olacak. O bakımdan ince bir çalışma icap ettiriyor. Gelir İdaremiz bu konuda çalışıyor, ama sektör temsilcilerinin de fikirlerine ihtiyacımız var. Uzun sürmez kısa zamanda bu konuda bir karar veririz.
Bakan Unakıtan, gazetecilerin yani 1 ya da 2 gibi bir oran mı belirleyeceksiniz? şeklindeki sorusu üzerine de 0 da yapabiliriz 1 de yapabiliriz. Bazı mallara has da yapabiliriz bunu. Çünkü ithalatımızı körü körüne artıracak şeyler var ve bunu ben yapmam. Reel sektörümüzün kredi gereksinimini karşılayacak bir şey yapmamız lazım. İhracatımızı artıracak, rekabet gücümüzü artıracak maddelerde bunu yapmamız lazım şeklinde konuştu.
İSTEĞİM YERLİ ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEK
Maliye Bakanı, iç tüketimi artırmak için otomotiv sektörüne yönelik bir teşvik düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine de bu konunun gündemlerinde yer aldığını söyledi.
Göreve geldikleri ilk dönemde böyle bir çalışma yaptıklarını belirten Unakıtan, 20 yaş üzerindeki arabaları hurdaya ayırıp yeni arabalarda vergi indirimine gittiklerini hatırlattı. Bu çalışmanın ekonomiye ivme kazandırdığını ancak bir takım suistimallerin de olduğunu ifade eden Unakıtan, (Hurdaya ayıracağız) dediğimiz araba hurdaya ayrılmadı, gitti köyde çalıştı. Suistimallerin olmaması lazım dedi.
Otomobillerin yüzde 75 inin dışarıdan getirildiğine dikkat çeken Unakıtan, bu durumun Türkiye nin ithalatını ve döviz ihtiyacını artırdığını söyledi.
Yerli arabalarla bunu karşılayacak şekilde bir formül getirirlerse ona da sıcak bakarız diyen Unakıtan, kendilerinin de bu konuda bir çalışma yaptıklarını ifade etti.
Bakan Unakıtan sözlerini, Benim istediğim yerli üreticiyi desteklemek. Yerli üreticiyi desteklemedikten sonra ithalatçıyı desteklemek isteğim yok. (İthalatçıyı destekleyim, dışardan daha çok mal gelsin)e karşı olan bir bakanım. Yerli üreticiyi destekleyecek bir teşvik olduğu takdirde her zaman sıcak bakarım diyerek tamamladı.