kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Öğrenci affında büyük hayal kırıklığı

Giriş Saati : 23.10.2008 10:45
Güncelleme : 23.10.2008 20:21
Yeni Haber
Öğrenci affıyla ilgili yasa tasarısı dün Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi ancak; üniversiteye geri dönüp kısa dönem askerlik yapma hayali kuranların hevesi kursağında kaldı.

Genel Kurul'da, CHP milletvekillerinin, tasarıda yer alan 29 yaşını dolduran lisans öğrencileri ile 35 yaşını dolduran yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin askerlik tecillerinin yapılmamasını öngören düzenlemenin değiştirilmesi yönünde verdiği önerge, hükümetin destek vermemesi nedeniyle reddedildi.

Yasada yer alan düzenlemeye göre 29 yaşını dolduran lisans ve 35 yaşını dolduran yüksek lisans öğrencileri, okullarına dönseler bile askerlik hizmetinden eğitim süreleri boyunca muaf tutulmayacaklar.

ÖĞRENCİLERİN TEK UMUDU CUMHURBAŞKANI'NIN VETO ETMESİ

Bu durumun Anayasaya'daki fırsat eşitliğine, engellenemez eğitim hakkına ve Türk Milli Eğitim Kanunu temel maddelerine aykırı olduğunu düşünen öğrenci platformları, yasanın bu haliyle kabul edilmesi için mücdele etmeye hazırlanıyor. Öğrencilerin bundan sonraki umudu yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilip Meclis'e geri gönderilmesi...

Öğrenci affıyla ilgili görüşlerin dile getirildiği forum sitesi www.af2007.com'a, yasanın Meclis'ten geçmesinin ardından binlerce tepki maili geldiği belirtiliyor. Sitede aftan yararlanacak erkek öğrencilerin yüzde 80'inin 29 yaşını geçtiği ve bu affın sadece kız öğrenciler için çıkarıldığı tepkisi dile getiriliyor.

ASKERLİK SORUNU OLAN ÖĞRENCİLERDEN TBMM'YE SESLENİŞ

İnternet sitesinde askerlik sorununu olan gençler, TBMM'ye şöyle bir metinle sesleniyor:

"Öğrenci affının bu şekilde uygulanması çok büyük bir yanlış olacaktır. CHP'nin verdiği akılcı teklife bile "Katılmıyoruz" deyip geçerken içiniz sızlamadı mı? Sonuçlarını, bir öğrencinin neler yaşayacağını düşünmediniz mi? Öğrencinin önce sınavlara alınması, tam okula geri dönmüşken, zaten zar zor yıllar süren bekleyiş sonunda ulaştığı eğitimini yarıda keserek, 15 ay askerlik hizmetine yollanması ve dönüştede, o moralle yeniden okula devam etmesi... Bu, affetmenin, yeni bir fırsat tanımanın mantığına aykırıdır.

Nasıl bir aftır bu? Devam hakkı tanımayan, eğitimi yarıda kesen bir af... Bu olsa olsa, bir öğrenci bakalım daha ne kadar acı çekebilir? Ne kadar depresyona dayanabilir testi olabilir?

Bizlerin artık bu acılara, belirsizliklere dayanacak gücü kalmadı.

Lütfen... Sayın Bakanımızdan ve TBMM Milletvekillerimizden konuyu acilen ciddiyetle ele almalarını istiyoruz. Bu hata düzeltilmeli ve hiç bir fert, feda edilmeden, öğrencilerin eğitimlerini kesmeden devam edebilecekleri düzenlemeyi yapmalı. Yüce Türk Ordumuzun, acilen asker gücüne ihtiyacı varsa ve bu ihtiyaç acilen karşılanmalıysa, tek ihtimal bizsek eğer, seve seve, affa bile başvurmadan gideriz. Vatan uğruna, gerekirse 15 ay değil, 5 yıl askerlik yaparız. Savaşırız. Ancak müsade edin, okulumuzu bitirelim. Huzurla okula dönelim, huzurla sınavlarımıza girelim ve okulumuzu biran önce bitirip, huzurla, gönül rahatlığı ile skerlik görevimizi yapalım. Bu kadar katı olmayınız.

Bunu düzeltecek kanun değişikliğini, af kanununda ya da askerlik kanununda bir an önce yapınız. 35. Madde'ye "Af kanunundan faydalanan öğrenciler, eğitimleri süresince tecilli sayılır" ibaresi eklensin. yoksa nasıl okuyacağız?"