kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

MB gecelik faiz oranını değiştirmedi

AA
Giriş Saati : 22.10.2008 19:36
Güncelleme : 22.10.2008 20:52
Yeni Haber
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, banka bünyesindeki para piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı nda uygulanmakta olan gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16,75 de sabit tuttu, borç verme faiz oranı ise yüzde 20,25 den yüzde 19,75 e indirildi.

Ayrıca, geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasasında 16.00-17.00 saatleri arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,75 de sabit tutuldu. Borç verme faiz oranı ise yüzde 23,25 den yüzde 22,75 e düşürüldü.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 19,25 den yüzde 18,75 e indirildi.

Para Politikası Kurulunun bugünkü toplantısına ilişkin yapılan açıklamaya göre, toplantıya Başkan Durmuş Yılmaz ile üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.

BUNDAN SONRAKİ KARARLAR, KÜRESEL PİYASALARA GÖRE ŞEKİLLENECEK

Kuruldan yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret ettiği bildirildi.

Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi sınırlamaya devam edeceği ifade edilen açıklamada, yakın dönemde döviz kurlarında gözlenen hareketlerin enflasyon üzerinde oluşturduğu etkinin, gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve petrol fiyatlarında gözlenen keskin düşüş ile telafi edileceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, bu çerçevede, gelinen aşamada orta vadeli enflasyon tahminlerinde önemli bir değişiklik öngörülmediğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi: Enflasyonun Ekim ayında gıda fiyatlarındaki oynaklıktan kaynaklı geçici ve sınırlı bir artış göstermesi, orta vadede ise kademeli olarak düşmeye devam etmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, son dönemde küresel belirsizliklerin artarak devam etmesi, gerek enflasyon tahminlerinde gerekse para politikası kararlarında temkinli olmayı gerektirmektedir. Bu çerçevede Kurul, para politikası açısından temel gösterge olan borçlanma faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmezken, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek potansiyel oynaklığı azaltmak amacıyla borç verme faizlerinin bu aşamada 50 baz puan indirilmesine karar vermiştir.

DÖVİZ DEPO PİYASASI İŞLEM LİMİTLERİNİN ARTIRILMASININ YARARLI OLACAK

Toplantıda, döviz piyasalarındaki gelişmelerin de detaylı bir şekilde değerlendirildiği ifade edilen Kurul açıklamasında, bu dönemde döviz likiditesinin sürekliliğinin önemli olduğu, bu nedenle Merkez Bankası nın, imkanları ölçüsünde öncelikle bankacılık sisteminin döviz likiditesini destekleyecek önlemlere odaklanması gerektiği ve bu doğrultuda döviz depo piyasası işlem limitlerinin artırılmasının yararlı olacağının vurgulandığı kaydedildi.
Ayrıca, gerekli görüldüğünde diğer önlemlere de başvurulabileceği hususunda mutabık kalındığı ifade edildi.
Merkez Bankası nın, uluslararası piyasalardaki çalkantının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşeni yapmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, bundan sonraki politika kararlarının büyük ölçüde küresel piyasalardaki gelişmelere ve bunların yurt içine yansımalarına göre şekilleneceğine dikkat çekildi.
Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul;un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği de önemle vurgulandı.

Para Politikası Kurulu Toplantı özeti sekiz iş günü içinde yayımlanıyor.