1- Kredi Maliyeti Ucuzlayacak Yurtdışından temin edilen krediler üzerinden alınan yüzde 3 oranındaki Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi, bir süre askıya alınacak
2- Borçlar Yapılandırılacak Düşük faizli kredi uygulaması reel sektöre yaygınlaştırılacak. Geri ödeme sorunu yaşayan firmalar için İstanbul Yaklaşımı benzeri yapılandırma devreye girecek
3- Bankalara Kaynak Akacak Merkez Bankası, piyasada nakit darlığı yaşanmaması, bankaların likidite sıkışıklığına girmemesi için elindeki tüm araçlarla sisteme destek olacaK
4- Körfez Sermayesi Çekilecek Yurtiçi ve yurtdışındaki birikimlere örtülü aftan sonra Körfez sermayesini Türkiye'ye çekmek amacıyla gelir ortaklığı benzeri alternatif yatırım araçları kullanılacak
ABD ve Avrupa, küresel krize karşı birbiri ardına önlem paketi açarken Ankara da kendi özel şartlarını dikkate alarak yeni bir plan geliştiriyor. Türkiye'nin özgün kurtarma planı, olası nakit darlığının önlenmesi, KOBİ'ler başta olmak üzere reel sektörün krediye erişiminin kolaylaştırılması, bankaların aracılık maliyetlerinin düşürülmesi, işten çıkarmaların önlenmesi esasına dayanıyor. Küresel kriz dalgasının Türkiye'ye etkilerini en aza indirecek 4 ana eksende 10 maddeden oluşan plan şöyle:
DIŞ KAYNAĞA KOLAY ULAŞILACAK * DIŞ KAYNAĞA FON İNDİRİMİ: Banka dışı kesimin yurtdışından temin ettiği krediler üzerinden alınan yüzde 3 oranındaki Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi, bir süre askıya alınacak. Böylece, dış kaynağa erişim nisbi olarak kolaylaştırılacak.
* İSTİHDAMI KORUMA REÇETESİ: Part-time çalışma ve bölgesel asgari ücret uygulamasına ilişkin yasal altyapı hazırlanacak. Ayrıca İşsizlik Sigortası Fonu kesintisinde indirim, Fon kaynaklarından yapısal işsizlik sorununun aşılması için mesleki eğitim amaçlı ödenek aktarımı da yapılacak.
REEL SEKTÖRE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ * SÜBVANSİYONLU KREDİ VE YENİDEN YAPILANDIRMA: Esnaf ve çiftçi kesimi için uygulanan "düşük faizli kredi" uygulaması reel sektöre yaygınlaştırılacak. Özellikle Küçük ve Orta Ölçekli Sanayii Geliştirme Başkanlığı (KOSGEB), bankaların KOBİ'ler başta olmak üzere reel sektöre açacağı kredilerin faizini üstlenecek. Cari faizle, KOBİ'lere verilen düşük faizli krediler arasındaki fark bütçeden karşılanacak. Bu amaçla KOSGEB'e kaynak aktarılacak. Ayrıca, geri ödeme sorunu yaşanan krediler için İstanbul ve Anadolu Yaklaşımı benzeri "yeniden yapılandırma" planı devreye girecek.
* STOPAJ İNDİRİMİ: Devlet tahvili, hazine bonosu faiz gelirleri ve borsa kazançlarından alınan stopajın sıfırlanması ile 600 milyon YTL gelir kaybı olabilir. Buna karşın, yurtdışından beklenen kaynakların ekonomiye kanalize olması ile sağlanacak değer artışı, bu kaybı bir ölçüde telafi edecek.
* YURTİÇİ VE YURTDIŞI VARLIĞA ÖRTÜ- LÜ AF: Yurtdışındaki varlıklara vergi, gümrük, ceza kanunu çerçevesinde güvence verilecek. Yüzde 2 oranında vergi ödenerek Türkiye'ye gelmesi sağlanacak. Ülke içinde yastıkaltı veya kayıt dışı varlıkların mali sisteme girmesi halinde yine yasal güvence verilecek ve sadece yüzde 5 vergi tahsil edilecek.