kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ceber'in ölümü Meclis gündeminde

Giriş Saati : 16.10.2008 11:30
Güncelleme : 16.10.2008 16:09
Yeni Haber
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, son dönemde karakollarda ve cezaevlerinde yaşanan olayları çok yakından izlediklerini belirterek, bu konuda komisyonun bazı kararlar alabileceğini söyledi.

Komisyon, Engin Çeber'in ölümü, Zafer Üskül'ün Mersin Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde yaptığı inceleme sonucunda hazırladığı inceleme raporu ile gizli dinleme yoluyla özel haberleşmenin ihlali iddialarının araştırılmasına ilişkin hazırlanan alt komisyon raporunun da aralarında bulunduğu bazı konuları görüşmek üzere Üskül'ün başkanlığında toplandı.

Zafer Üskül, toplantının açılışında yaptığı açıklamada, son dönemde karakollarda ve cezaevlerinde yaşanan olayları çok yakından izlediklerini belirtti.

Bu olaylarla ilgili olarak yasanın, komisyon başkanı olarak kendisine verdiği yetki çerçevesinde üzerine düşeni yapmaya çalıştığını ifade eden Üskül, bu konuda komisyonun bazı kararlar alabileceğini söyledi.

''İşkence ve kötü muamele ile ilgili iddiaları bugün burada görüşeceğiz'' diyen Üskül, toplantıdan sonra, alınan kararla ilgili basını bilgilendireceğini kaydetti.

''ADALET BAKANININ AÇIKLAMASI SON DERECE YERİNDE''

Üskül, ''Adalet Bakanının, Engin Çeber'in ölümüyle ilgili özür dilemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna, ''Son derece yerinde buldum'' yanıtını verdi.

''Tazminat cezalarının işkence yapanlara rücu edilmesi şeklindeki açıklamasının'' anımsatılması üzerine, Üskül, şöyle konuştu:
''Anayasanın 129. maddesinin 4. fıkrasına bir hüküm eklendi. Kamu görevlilerinin kusurlarından ötürü devletin tazminat ödemesi gerektiğinde, bu tazminatın ilgili kamu görevlisine rücu edilmesi zaten gerekli. Bu hükmün işletilmesi gerekiyor. Bunun işkence ve kötü muamele konusunda da caydırıcı bir etki yaratacağını düşünüyorum. Ama onunla sınırlı değil. Nerede bir kamu görevlisi hata yapmış ve tazminat ödenmesine neden olmuşsa, o tazminatın o kişiye rücu edilmesi doğru olur diye düşünüyorum.''

Zafer Üskül, ''Bunun için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var mı?'' sorusunu, ''Onu inceleriz. Ama Anayasanın hükmü, amir bir hüküm, hemen uygulanabilir'' şeklinde yanıtladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Üskül, sorunun komisyonla ilgisinin bulunmadığını söyleyerek, yanıtlamadı.

AA