Dedikodular Fortis hisselerini vurdu
Giriş Saati : 26.09.2008 12:50
Güncelleme : 26.09.2008 17:44
Fortis hisselerinin kaybı, Belçika-Hollanda merkezli finans grubu Fortis NV'nin açıklamalarıyla yüzde 9'un üstüne yükseldi...
Fortis Türkiye hisseleri, bankanın ana ortağı Belçika-Hollanda merkezli finans grubu Fortis NV'den yapılan varlık satışına ilişkin açıklamaların ardından ikinci seansın başında kayıplarını artırarak yüzde 9'un üstüne çıkardı.
Fortis Türkiye hissesi ilk seansta yüzde 5.41 değer kaybetmişti.
Anadolu Yatırım Araştırma Yönetmeni Gülizar Özdemir Türk, "Fortis NV'den yapılan açıklamalar, Fortis Türkiye hissesi üzerinde satış baskısı yarattı. Bankanın ikincil varlıklarını satabileceğine dair açıklama, Fortis Türkiye'nin satılabileceği beklentisini yaratmış olabilir. Olası bir satışın mümkün olup olmayacağına dair endişeler ve bankanın ana ortağının zor durumda olması, Fortis Türkiye hisselerindeki düşüşün sebebi gibi görünüyor" dedi.
Fortis Türkiye hisseleri saat 14:49 itibariyle yüzde 9.01 düşüşle 1.01 YTL'den işlem görüyordu.
EFG İstanbul Bankacılık Analisti Mete Yüksel, "Fortis Finans Grubu'nun likiditeye ihtiyacı olması, Fortis Türkiye'nin operasyonlarını etkileyecek bir durum değil" dedi.
Yüksel, Fortis ikincil varlıklarını satışa çıkarmasının olası etkileriyle ilgili soruyu ise "Dünyadaki likidite koşulları geçmiş dönemdeki gibi değil. Bu koşullar altında satışa çıkarılan varlıklara müşteri bulmaları zor olabilir. Bunun kolay bir süreç olacağını düşünmüyorum" diye yanıtladı.
Fortis NV CEO'su, bankanın ikincil (non core) varlıklarının satışı için çeşitli taliplilerle gizlilik esasına dayalı görüşmeler yürüttüklerini ve söz konusu varlıkların satışından 5.5 milyar euro gelir elde etmeyi planladıklarını söyledi.
Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders ise Fortis hisselerinin düşüşü hakkındaki sorular karşısında, finansal piyasaların tüm oyuncularından sakin olmalarını istedi.
Reynders, eğer gerekirse Belçika bankalarının bütün müşterilerine garanti verebileceklerini belirtti.
KURTARMA PLANI TEHLİKEDE, MERKEZ BANKALARI PİYASAYA NAKİT VERİYOR
ABD'de 700 milyar dolarlık kurtarma planı engellerle karşılaşırken, tüm dünyada merkez bankaları acil nakit ihtiyacını karşılamak üzere piyasalara hem kendi para birimlerinden hem de dolar olarak nakit vemeye başladılar.
ABD'deki Washington Mutual bankasının da battığı haberleri, likidite talebini artırdı.
Singapur'daki JP Morgan Chase Bank'ten Claudio Piron, "Şu anda piyasa donmuş durumda" dedi. "Öyle bir likidite yokluğu noktasındayız ki, fiyatlar artık işaret verme işlevlerini yerine getiremiyorlar. Bu başlı başına tedirgin edici bir neden."
Singapur'daki bankacılar, Asya'da gecelik dolar fonlarının geniş bir bantta, yüzde 2.5-3.5 arasında devam ettiğini söylediler.
ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyelerinin, Hazine Bakanı Henry Paulson'un bankaların batık borçlarını satın alma planı karşısında tereddüte düşmelerinden sonra piyasalarda tedirginlik başgösterdi. Cumhuriyetçiler, bunun yerine mortgage sigortası için yeni bir fikir ortaya atınca, kurtarma operasyonu tamamen sallanıtıda kalmış oldu.
Aşırı sıkışan para piyasaları gelecek hafta üçüncü çeyrek bilançolarını kapatacak olan bankaların kısa vadede nakit biriktirmeleriyle daha da ağırlaştı.
İsviçre Merkez Bankasının bir haftalığına 9 milyar dolar kredi açmasının ardından Avrupa Merkez Bankası da yine bir hafta için 35 milyar dolar vereceğini açıkladı. İngiltere Merkez Bankası ise 30 milyar dolar kredi verecek.
Güney Kore merkez bankası, piyaslarının elindeki likiditeyi çekmemek için alındığı belirtilen bir kararla, Pazartesi günü yapacağı haftalık bono ihalesini iptal etti. Güney Kore maliye bakanlığı da dolar fonu darlığını rahatlatmak için Ekim ortasına kadar yerel piyasalara 10 milyar dolar vereceğini açıkladı.
Avustralya ve Japonya merkez bankaları da bugün yerel bankacılık sistemlerini sürekli nakitle besliyorlar. Vietnam, borçlanma faizlerini düşürebilmek için banka rezervlerrine verdiği faizi yükseltti.
REUTERS
Yayın tarihi: 26 Eylül 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/26//haber,B0F5F2CA576A4A7F811855CE81C7E239.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.