kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Körfez ülkeleri 10 yılda 9 trilyon dolar kazanacak

Giriş Saati : 26.09.2008 07:42
Güncelleme : 26.09.2008 17:44
Yeni Haber
Petrol fiyatlarının 50 doların üzerinde kalması durumunda petrol zengini Körfez ülkelerinin önümüzdeki 10 yıl boyunca 9 trilyon dolardan fazla gelir elde edeceği açıklandı.

Fakat geçtiğimiz aylarda petrolün varil fiyatının 150 doları bulduğu göz önüne alındığında bu miktarın katlanabileceği de ifade ediliyor. ABD merkezli küresel yönetim danışmanlık şirketi McKinsey, Körfez ülkelerinin petrolden elde ettiği bu muazzam geliri artık kendi topraklarına yatırmaya başladığını, bu ülkelerde ekonomik gelişme adına sergilenen istikrarın bu tür yatırımların önünü açtığını belirtiyor.

Halen Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Umman'dan oluşan Körfez ülkeleri ispatlanmış dünya petrol rezervlerinin yüzde 40'ı, gaz rezervlerinin de yüzde 23'üne sahip. Geçtiğimiz yıl Körfez ülkeleri hidrokarbonlardan 380 milyar dolarlık elde etmişti. Bu gelirler Körfez ülkelerinin gayri safi milli hasılasının da yüzde 50'sini oluşturuyor. Halen 6 ülke dünyadaki petrolün yüzde 23'ünü, gazın da yüzde 8'ini üretiyor.

Önümüzdeki yıllarda petrol kuyuları ve rafinerileri için yüz milyarlarca dolarlık yatırım yapmayı hedefleyen bu ülkelerin, petrol çıkarma konusunda diğer petrol üreticisi ülkelere göre büyük avantajları bulunuyor.

Körfez ülkelerinde petrol yüzeye yakın olduğundan bir varillik petrol için 1,5 ile 5 dolar arasında para harcanırken, bu miktar Rusya'da 7, Alaska'da ise 18 dolara ulaşıyor. Sadece hidrokarbon kaynaklara bağlı kalmak istemeyen Körfez ülkeleri başta turizm sektörü olmak üzere pek çok alanda yatırımlar gerçekleştiriyor ve yabancı yatırımcıları da çekmeye çalışıyor.

2002 yılında bu ülkelere gelen yabancı yatırım miktarı 3 milyardan az iken bu rakam geçtiğimiz yıl 45 milyar dolara fırladı. 1993 yılından beri petrolden elde ettikleri gelirin 1.1 trilyon dolarını kendi topraklarına yatıran Körfez ülkelerinin 2007-2020 yılları arasında gerçekleştirecekleri yatırım miktarının ise 3 trilyon doları bulması bekleniyor.

McKinsey'e göre 6 ülkenin planladığı ve halen yürütülmekte olan inşaat projelerinin toplam tutarı 1.3 trilyon dolar. İnşaat projelerinin çoğunluğunun yoğunlaştığı turizm sektörü ise Körfez'in hızla gelişen sektörleri arasında yer alıyor. Geçen yıl turizmden 28 milyar dolar gelir elde eden Körfez ülkelerinin 2017 yılında bunu 69 milyar dolara çıkarması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl bu ülkeleri ziyaret eden toplam turist sayısı 37 milyondu. Artan turist talebini karşılayabilmek için pek çok uçak siparişi veren Körfez merkezli havayolu şirketleri 2002'de taşıdıkları 45 milyon yolcu sayısını da geçen yıl iki katına çıkardılar.

Yaklaşık 38 milyon nüfusu olan 6 Körfez ülkesinde cep telefonu kullananların sayısı da 34 milyona ulaştı. Nüfus artış hızının yüzde 2.1 düzeyinde olduğu bölgede alt yapı için yapılan harcamalar da bu ülkelerin GSMH'sinin yüzde 20'sini buluyor. Geçen yıl enerji, su, taşımacılık, barınma, sağlık ve eğitim alanında 175 milyar dolarlık harcama yapıldı.


(CİHAN)