Giriş Saati : 26.09.2008 17:25 Güncelleme : 26.09.2008 17:44
Dünya piyasalarındaki belirsizlik, Fortis'in varlıklarını satacağının gündeme gelmesiyle krizin ABD'den Avrupa'ya sıçradığı yorumu, Türk yatırımcısının da gözünü korkuttu. Bugün İMKB'deki işlem hacmi düne göre yaklaşık yüzde 18 azalarak 1.29 milyar YTL'ye geriledi.
Gün içinde oldukça dar bir bantta hareket eden İMKB Ulusal 100 endeksi, haftanın son işlem gününü yüzde 0.54'lük hafif yükselişle 36,556.61 puandan tamamladı. Endeksin haftalık artışı ise yüzde 0.5 oldu.
Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı, ABD'deki kurtarma planına ilişkin gelişmelerin yakından izlendiğini belirterek, "İMKB'de seans sonuna doğru tepki alımları oldu. ABD'deki plana ilişkin bekleyişin olduğu bu dönemde İMKB, teknik olarak güçlü bir duruş sergiliyor" dedi ve ekledi: "Pazartesi günü 36,900 puanda direnç, 36,000-35,600 puanda ise destek seviyelerinin oluşabilir."
Öte yandan İMKB'de şirket bazında en dikkat çekici gelişmeler Fortis Türkiye ve Finans Finansal Kiralama hisselerinde yaşandı.
Fortis Türkiye hisseleri, bankanın ana ortağı Belçika-Hollanda merkezli finans grubu Fortis NV'den yapılan varlık satışına ilişkin açıklamalardan olumsuz etkilendi ve günü yüzde 8.11 düşüşle 1.02 YTL'den tamamladı.
Anadolu Yatırım Araştırma Yönetmeni Gülizar Özdemir Türk, "Fortis NV'nin ikincil varlıklarını satabileceğine dair açıklama, Fortis Türkiye'nin satılabileceği beklentisini yaratmış olabilir. Olası bir satışın mümkün olup olmayacağına dair endişeler ve bankanın ana ortağının zor durumda olması, Fortis Türkiye hisselerindeki düşüşün sebebi gibi görünüyor" dedi.
Fortis NV CEO'su Herman Verwilts, bankanın ikincil (non core) varlıklarının satışı için çeşitli taliplilerle gizlilik esasına dayalı görüşmeler yürüttüklerini ve söz konusu varlıkların satışından 5.5 milyar euro gelir elde etmeyi planladıklarını söyledi.
Verwilts ayrıca, "ekstrem senaryoda" bankanın asıl varlıklarını da (core assets) satmayı düşünebileceğini, 8 milyar euroluk sermaye hedefine ulaşılabileceğini ve bankanın iflas etmeyeceğini kaydetti.
FİNANSAL KİRALAMANIN GÜNLÜK KAYBI 17.7 Finansbank'ın ana hissedarı National Bank Of Greece'in (NBG), çağrıda bulunma başvurusunu yenileme işlemlerinin kaldırılmasını Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) talep ettiğini açıklamasının ardından Finans Finansal Kiralama hissesi günü yüzde 17.7'lik değer kaybıyla tamamladı.
SPK, Finansbank'ın, Finans Finansal Kiralama'da çağrıda bulunma başvurusunu yenilemesi gerektiği konusunda geçen ay National Bank of Greece'i (NBG) bilgilendirmişti.
YATIRIMCI FAİZE YÖNELDİ Fortis ile ilgili artan endişeler ve Washington Mutual'a el koyulmasıyla yeniden artan global kaygıların yatırımcıların riskten kaçınma eğilimini artırmasıyla bono piyasalarında faiz yükseldi.
Bankacılar, bayram tatili nedeniyle artan müşteri bazlı YTL talebinin global kaygıların yarattığı dolar talebinin, dolar/YTL kuru üzerindeki yukarı yönlü etkisini sınırladığını belirttiler.
ABD yetkilileri tarafından el konulan en büyük ABD mevduat bankası Washington Mutual'ın bazı varlıkları JPMorgan Chase tarafından 1.9 milyar dolara alınması ve Fortis ilgili artan söylentiler, global piyasalarda mali paketin henüz çıkmamış olması nedeniyle global kaygıları artırıyor.
Yabancı bir bankanın döviz masası işlemcisi "Şube bazlı YTL talebinin kur üzerinde yarattığı aşağı yönlü baskı dolar/YTL'de yukarı yönlü hareketin önüne geçiyor. Bir çok bayram döneminde olduğu gibi yurtiçi yerleşiklerin bayram öncesinde ellerindeki dövizin bir kısmı ile YTL'ye geçtiklerini görüyoruz" dedi ve ekledi:
"Global kaygıların bu kadar arttığı bir dönemde kurun çok daha hızlı artması gerekirdi. Bayram döneminin kur üzerinde etkisi gerçekten büyük oldu" dedi.
YTL, DOLAR KARŞISINDA DEĞER KAYBETTİ Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.2316/1.2375 YTL, euro kurunu 1.7978/1.8065 YTL, pariteyi ise 1.4598 olarak ilan etti. Bu kurlara göre lira, dolar karşısında yüzde 0.02 değer kaybederken, euro karşısında yüzde 0.7 değer kazandı. Bu kurlara göre liranın dolar karşısında yıl başından bu yana kaybı yüzde 5.87, euro karşısındaki ise yüzde 5.11 oldu.
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1.2300 YTL, euro'nun satış fiyatı 1.8000 YTL oldu. Kapalıçarşı'da da piyasanın kapanışı itibariyle 1.2280 YTL'den alınan dolar 1.2300 YTL'den satılıyor. 1.7980 YTL'den alınan euro'nun satış fiyatı ise 1.8000 YTL düzeyinde bulunuyor.
Serbest piyasada önceki kapanışta 1.2300 YTL olan dolar güne 1.2340 YTL'den, 1.8080 YTL olan euro da 1.8060 YTL'den başlamıştı.
BONODA SATIŞ GELDİ Tahvil/bono piyasasında 14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilin dün spot kapanışta yüzde 19.17 olan bileşik faizi bugün kapanışta yüzde 19.28 oldu. Aynı tahvilin valörlü işlemleri dün yüzde 19.15 bileşik seviyesinden kapanan ortalama bileşik faiz bugün valörlü işlemlerde Türkiye saatiyle 16:27 itibarıyla yüzde 19.45 seviyesindeydi.
Bir bankanın bono işlemcisi, "Sabah saatlerinde tedirginliğin bu kadar yükseleceği beklenmiyordu. Artan kaygılarla birlikte bono piyasasında yabancı ağırlıklı tepki satışlarını gördük" dedi ve ekledi: "Bono faizlerindeki tepkinin düşük işlem hacmiyle birlikte geldiğine dikkat etmek gerekir. İşlem hacmi 1 milyar YTL'nin hafif üzerinde" dedi.