kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Her derde deva meyve: Alıç

Giriş Saati : 25.09.2008 11:34
Güncelleme : 25.09.2008 23:18
Yeni Haber
Gümüşhane'de kış mevsimin habercisi olarak bilinen kalp dostu alıç meyvesi toplanmaya başladı.

Daha çok kayalık ve taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde ve ormanlarda yetişen kırmızı ve sarımsı renkte olan alıç, sonbahar mevsiminde vatandaşların rağbet ettiği meyvelerden birisi. Gümüşhane kırsalında hemen her bölgede yetişen alıç'ı daha çok kalp ve damar hastaları tercih ediyor. Alıç ayrıca sinir sistemini yatıştırıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de olan alıç, doğal ilaç olarak biliniyor.

Gümüşhane'de eczacılıkla uğraşan Okay Sungur, kendi elleri ile topladığı alıçların kalp ve beyne olan kan akışını arttırdığını ve kalbi düzensiz atışlara (kalp ritim bozukluğu) karşı koruduğu, kalbin kasılma gücünü arttırdığı ve kan basıncını (tansiyon) dengelediği ifade ederek, "Gümüşhane'de bu yıl alıç çok miktarda var. Bu meyvenin sinir sisteminde yatıştırıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de var. Alıç için kireçlenmenin de en iyi ilacı diyebiliriz. Bunun yanında romatizma ve hafızayı güçlendirmede de alıç çok etkilidir" dedi.

ALIÇ'IN SAĞLIĞA FAYDALARI

Uzmanlar Alıç'ın 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaç olduğunu, meyvelerinin ise 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renkli olduğunu söylüyorlar. Alıç ağacının yaprak, çiçek ve meyveleri Orta Çağdan beri özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır.

Herbiri, bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir. Alıç, kalp-damar sistemi (cardiovascular system) üzerinde pozitif etkiler gösteren 3 grup ana bileşik içerir. Bu bileşikler; triterpenoid saponinler (triterpenoid saponins), aminler (amines) ve flavonlar (flavonoids)'dır. Alıç' ın antioksidant etkisi, serbest radikal oluşumunu engelleyerek kalbin tümünü olumlu yönde etkilemektedir. Avrupalı araştırmacılar, bu bitkinin kalp ve beyne olan kan akışını ve kalbin kasılma gücünü artırdığını, kalbi düzensiz atışlara (kalp ritm bozukluğu) karşı koruduğunu ve kan basıncını (tansiyon) dengelediğini göstermişlerdir.

Alıç içerisindeki etken maddeler kalp kasları dejenerasyonunda ve koroner damarlardaki daralmalar sonucu gerekli miktarda kanın ve oksijenin kalp kaslarına gönderilememesi durumundaki oksijen yetersizliğine karşı da kalbin korunmasına yardımcı olmaktadır. Alıç, damarları genişleten bioflavononid' ler açısından da oldukça zengindir. Bu bileşikler çok güçlü antioksidanlar olup; kalbe oksijen ve kan akışının artmasına yardımcı olurlar. Bu durum kalbin kan deveranı için harcamak zorunda olduğu gücü azaltır ve kalbi rahatlatır. Ayrıca bioflavonoid maddeler kan damarlarının çeperlerini güçlendirir ve vücudun diğer bölgelerine olan kan akışını da düzenler.

Alıç içerisindeki bileşiklerin kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu da azalttığı gösterilmiştir. Kalp hareketlerini yatıştırıcı ve düzenleyici olarak, tehlikesizce uzun zaman kullanılabilir. Alıç, çeşitli kalp ve kan dolaşımı hastalıklarında rahatlıkla kullanılabilecek ender bitkilerden en başta gelenidir. Kalp ritim bozuklukları (arrhythmias), sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç meyvesinin başarıyla kullanılabileceği alanlardır.

Alıç, bedendeki sıvı birikimlerinin dışkılanmasını da sağlayabilir. Ayrıca; sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü etkileri de vardır. Alıçın içerdiği maddelerde vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.
Ülke genelinde 20 kadar alıç türü batı ve Güney Anadolu ağırlıkta olmak üzere çeşitli bölgelere yayılmıştır.

(İHA)