"Bebek ölümlerinde asıl sorumlu sağlık bakanlığıdır"
Giriş Saati : 23.09.2008 15:35 Güncelleme : 23.09.2008 18:12
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastane'nde 24 saat içerisinde 13 bebeğin enfeksiyondan hayatını kaybetmesi ardından İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner, suçlunun hekimler ve sağlık çalışanları olmadığını, Sağlık Bakanlığı'nın suçlu olduğunu söyledi.
İzmir Tabip Odası konferans salonunda bebek ölümlerinin nedenlerini ve alınması gereken önlemleri açıklayan Başkan Suat Kaptaner, "Türkiye ve bebeklerini kaybeden aileler bilmelidir ki, asıl suçlu hekimler ve sağlık çalışanları değil, yanlış politikalar yürüten Sağlık Bakanlığıdır. Her yıl bir milyon 400 civarında bebek doğuyor. Her yıl 38 bin civarında bebeğimiz 1 yaşını doldurmadan ölüyor.
Bir ayını doldurmadan yani yeni doğan döneminde ise 22 bin bebeğimizi kaybediyoruz. Kırsal kesimde kayıtlara geçmeyen bebek ölümleri hariç. Bebek ölüm oranımız binde 21,7. Tüp bebek merkezleri karlı bir alan olduğu için merkezler giderek yaygınlaşıyor. Buralarda yaygın biçimde çoklu gebeliklerle karşı karşıyayız. Çoklu gebelik oldukça, prematüre doğum riski artıyor.
Kimse neden düşük doğumlar oluyor diye düşünmüyor.1.5 yıl önce Sağlık ocakları kapatıldı. Riskli bebekler düzenli olarak takip edilmediler. Aileler uyarılmadı" diyerek bebek ölümlerinin artmasında sağlık ocaklarının kapatılmasının etken olduğunu vurguladı.
YENİ DOĞAN UZMANI YETERSİZ
Türkiye'de bebek ölümlerinin sebeplerinden birinin de yeni doğan uzmanı sayısının yetersiz olduğunu dile getiren Suat Kaptaner," Türkiye'de sadece 150 civarında yeni doğan uzmanımız var. Yeni doğan ünitelerinin sayısı yetersiz, yeni doğan uzmanı sayısı yetersiz.
Tepecik ve Behçet Uz Hastaneleri gibi yeni doğan üniteleri olağanüstü hasta akını ile karşı karşıyadır." diyerek bu hastaların hiç bir hastane kapısından geri çevrilemeyeceğini söyledi.
ÜÇ ÇOCUK YAPIN AÇIKLAMASINA ELEŞTİRİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'en az üç çocuk yapın' sözünüde eleştiren Kaptaner, "Başbakanımız yurttaşlara en az üç çocuk yapmasını önermektedir.
Bu yoksullukta ve sağlık hizmeti olmayan bir ülkede nasıl, üç bebek yapılması beklenebilir. Yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde 8 bebeğe bir yeni doğan uzmanının optimum bakması gerekiyor. Bu durumda özveri ile çalışan hekimler hekimlik yapmakla cinayet işleme düzeyinde suçlanabilirler.
Sağlık Bakanlığı'nın, sağlığı piyasa koşullarına teslim etmek, kamu hizmeti olmaktan çıkarmak projesi uygulandıkça, bu tür acı olaylarla karşılaşma ihtimalimiz giderek artacaktır" dedi.
EN BÜYÜK ACIYI HEKİMLER YAŞIYOR
Yaşanan bebek ölümlerine tahamül edemediklerini ifade eden Kaptaner sözlerini şöyle sürdürdü." Eğer bu ölümlerden sorumlu aranıyorsa, hekimler ve sağlık çalışanları en alt seviyededir.En üst seviyede sorumlu olan Sağlık Bakanlığı'dır.
Ölümlerin meydana geldiği hastanenin yeni doğan ünitesinde görev yapan uzman ve hemşireler, en iyileri arasındadır ve adım gibi eminimdir. Bu faturayı sağlık çalışanlarına yükleyemeyiz. En büyük acıyı yaşayanlar o bebekleri yaşatmak için çalışan hekimlerimizdir."
TABİP ODASI DA BİLİM KURULUNA ALINMALI
Ölümlerin ardından bilim kurulunda İzmir Tabipler Odası'ndan bir hekimin de alınması gerektiğini dile getiren Kaptaner;" bebek ölümlerini inceleyen bilim kuruluna neden tabipler odasından bir yetkili alınmıyor.
Bizlerde bu konuda fikirlerimizi ve düşüncelerimizi beyan etmeliyiz. Bilim kurulunda her kesimden uzman olmalı " diyerek Sağlık Bakanlığı'nın bilim kuruluna Tabipler Odasından bir yetkiliyi dahil etmesi gerektiğini söyledi. İHA