Bayram alışverişinde nelere dikkat edilmeli?
Giriş Saati : 23.09.2008 10:42
Güncelleme : 23.09.2008 18:12
Yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla yapılan bayram alışverişlerinde tüketicilerin mağdur olmamaları için dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.
Yazılı bir açıklama yapan Bursa Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan, Bursa ve 17 ilçede fiyat etiketi denetimlerini 1 Eylül'den itibaren daha yoğun olarak sürdürdüklerini kaydetti.
Fiyat etiketi bulunmayan ürünlerin ilgili belediye veya il müdürlüğüne bildirmesini isteyen İnan, tüketicilere şu önerilerde bulundu: "Tüketicilerimiz ürünlerde garanti belgesi, Türkçe kullanma kılavuzu, tanıtma kılavuzu olup olmadığına dikkat etmeli, TSE'li ürünleri tercih etmeli. Satın alınan ürünlerin fiş veya faturasını mutlaka almalı.
Kredi kartı ile alışverişlerde taksitlendirilen alışverişleri bir kenara not ederek ne kadar taksitleri olduklarını sürekli olarak kontrol etmeli, harcama sliplerini hesap ekstreleri ile karşılaştırmalı. Bankaların kredi kartı ile alışveriş kampanyalarını çok iyi incelemeli, kelime oyunları ile aldanabileceklerini unutmamalıdır. Bayram tatilinde yapılacak Yurt içi-yurt dışı turlarda seyahat acentesinden tanıtım amaçlı broşür istenmeli, tur başlamadan en az 12 punto ve koyu siyah harflerle yazılı sözleşme yapılmasının zorunlu olduğunu bilmeli ve bir nüshasını istemelidir." Kapıdan satışlara da dikkat çeken İnan, önerilerini şöyle sürdürdü:
"Kapıdan satış yetki belgesi olmayanlardan alışveriş yapmamalı, teslim aldıkları tarihten itibaren 7 gün içinde malı kabul etmekte veya hiçbir gerekçe göstermeden reddetmekte serbest olduklarını unutmamalı, bu süre dolmadan (7 gün) herhangi bir ad altında ödeme yapmamalı, senet imzalamamalıdır. Sözleşmenin bir nüshasını istemeli ve sözleşme tarihini mutlaka kendi el yazılarıyla yazmalıdırlar.
Yabancı bir ürünün aynı kalitede yerlisi varsa bir de o ürüne göz atmalı, alınacak aynı kalitedeki yabancı ürünün, yerli sanayimizde çalışan işçilerin çıkarılması demek olduğunu unutmamalıdırlar. Çünkü 6 bin 500.dolarlık bir ithalatın bir kişiyi işinden ettiği bilimsel bir gerçektir. Ülkemizde üretilen ürünlerin barkot numarasının 869 ile başladığını unutulmamalıdır." İnan, her türlü şikayetlerin "Alo 175 Tüketici Danışma Hattı"na iletilebileceğini sözlerine ekledi.
(CİHAN)
Yayın tarihi: 23 Eylül 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/23//haber,35639F29C6144E60B7340A844BC49922.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.