kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Tiyatro Boyalı Kuş'un geride bıraktığımız yedi yıl içinde feminist dramaturjiye uygun bir kurguyla sergilediği Bavullar(üstte) ve Böyle Bir Aşk Masalı (yanda) adlı oyunları seyircilerden büyük ilgi gördü.

Aşkınızı yazın oyun olsun

MÜJGAN HALİS
18.09.2008
Kosinski'nin Boyalı Kuş'unu kendilerine isim olarak seçen ve feminist tiyatro yapan Tiyatro Boyalı Kuş, Türkiye'de bir ilke imza atıyor. 'Boyalı Kuş'lar, www.hayatimiyazsamoyunolur.com'a gelen aşk hikâyelerini, Tahterevalli'de Aşk adıyla oyunlaştıracak..
Jerzy Kosinski, Boyalı Kuş adlı kitabında bir çocuğun gözünden savaş yıllarını anlatırken, farklı olduğu için başına gelmedik kalmayan bir 'boyalı kuş'u etkileyici bir şekilde tasvir ediyordu. Toplumun farklı olanı nasıl yok ettiğini anlatan en önemli edebi metinlerden olan Boyalı Kuş, son yedi yıldır tiyatro yapan bir grubun da adı aynı zamanda. 2000 yılında bir araya gelen iki tiyatrocu kadın da, kadınların toplum içindeki 'farklılıkları'ndan yola çıkarak kurdukları tiyatro topluluğuna Boyalı Kuş adını vermiş. Jale Karabekir ve Zeynep Kaçar, Tiyatro Boyalı Kuş'u 2000 yılında kurmuş ve şimdiye kadar yedi oyun sahneye koymuşlar. Türkiye'de her alanda olduğu gibi tiyatroda da erkek egemenliğinin baskın olması, onları feminist tiyatro yapmaya yöneltmiş. Tiyatro dünyasında hem sahne gerisinin hem de sahnenin çok eril olduğunu ifade eden grubun sanat yönetmeni Jale Karabekir, bunun tam tersini yapmaya çalıştıklarını belirtiyor.

İLK OYUNLARI FERHAT İLE ŞİRİN
İlk oyunları Ferhat İle Şirin'i de kadın bakış açısıyla yeniden yaratmışlar ve çok ses getirmiş. Meselenin şimdiye kadar hep Ferhat'ın kahramanlığı üzerinden anlatıldığını düşünerek, bu kez de Şirin'in gözüyle anlatmışlar bu büyük destanı. Karabekir, "Ferhat dağa gitti biliyoruz da, Şirin'e ne oldu diye sorduk," diye anlatıyor bakış açılarını. Oyunlarında kendi dertlerini anlattıkları için, fazlasıyla samimi bulunduklarını ve bunun oyunculuğa da, müziğe de, ışığa da yansıdığını anlatan Karabekir şimdiye kadar pek çok yerde sahne aldıklarını söylüyor. Grup çok turne yapmıyor ama geçen sene sahneye koydukları Çernobil'den Sesler'i sergilemek için özellikle Karadeniz ve Akdeniz'de turne yapmışlar. Bunun nedeni de Sinop ve Akkuyu'da yapılması planlanan termik santrale karşı duyarlılık geliştirmek. Boyalı Kuş'un iki kişiyle başlayan kadrosu, oynadıkları oyuna göre değişse de, 30 kişilik gönüllü ağıyla benzer topluluklardan ayrılıyor. Esas ekip beş-altı kişiden oluşmasına rağmen, bu gönüllü ağının feminist tiyatroyu yaygınlaştırmak için önemli olduğunu kaydeden Jale Karabekir, son projeleri Tahterevalli'de Aşk konusunda ise çok heyecanlı olduklarını belirtiyor.

GERÇEK HİKÂYELERİ OYNAYACAKLAR
Tahterevalli'de Aşk, Boyalı Kuş'un sekizinci oyunu olacak. Proje, Augusto Boal'in forum tiyatrosu tekniklerine göre üretilmiş. İnteraktif bir tiyatro olan forum tiyatrosunun amacının seyircinin tiyatrosunu oluşturmak olduğunu anlatan Karabekir bunun alışıldık tiyatro biçimine de alternatif olduğunu vurguluyor: "Geçen yılki oyunumuz Çernobil'den Sesler'de hep hüzünlü hikâyeler anlatmıştık ve bu yıl seyircimizi gülümsetmeye karar verdik. Hepimizin aşkla çok ciddi sorunları var. Biz de insanların hikâyelerine ulaşıp onları oyunlaştıralım diye düşündük ve bunun için bir web sitesi kurduk; halkın sürekli kullandığı bir deyimi de kullanarak sitenin adını, hayatimiyazsamoyunolur.com koyduk." Web sitesine gelen hikâyeleri oyunlaştıracaklarını söyleyen Karabekir, oyunun adının Tahterevalli'de Aşk olmasının nedenini ise şöyle açıklıyor: "Tahterevalli aşka çok benziyor. Aşk da iki kişilik bir oyun ve tıpkı tahterevalli gibi denge ile dengesizliği bir arada yaşatıyor." Karabekir metinlerin birikmesini beklediklerini ve hikâyelerden bir tür iskelet oluşturacaklarını, yeni hikâyeler geldikçe de oyunu sürekli değiştireceklerini, bunun hem seyircide, hem oyuncularda bir devingenlik de yaratacağını ekliyor. İsteyen herkesin web sitesine kayıt olarak kendi hikâyesini yazabileceğini söyleyen Jale Karabekir, projeyi hayata geçirirken çok eğleneceklerine inanıyor. Gerçek hikâyeleri anlatmalarının kendilerini çok heyecanlandırdığını söyleyen Karabekir, oyunun da sürekli değişen içeriklerle bir tahterevalli olduğunu söylüyor. Sitenin İngilizce versiyonunun da yakında yayına açacaklarını söyleyen Karabekir, oyunlarında tıpkı aşkta olduğu gibi inişler çıkışlar olacağını, bazen hüzünlenirken bazen de katılarak gülünecek bir kurgu yaratmayı amaçladıklarını anlatıyor.

ERKEK OYUNCU DA VAR
Tiyatro Boyalı Kuş'un erkek oyuncularından biri olan Şerif Bozkurt da projeyi heyecanla bekleyenlerden. Gerçek hikâyeleri çok sevdiğini söyleyen Bozkurt, metnin sürekli değişecek olmasının kendilerinde sürekli yeni bir oyuna başlama hissi yaratacağını ve bunun seyirciye de geçeceğini söylüyor. "Oynadığımız insanların gerçek olduğunu bilmek, sanki oymuşum hissi verecek," diyen Bozkurt, aynı zamanda Çağan Irmak'ın halen çekimleri süren filminin de oyuncularından biri. Feminist tiyatronun sadece kadınlardan kurulu tiyatro anlamına gelmediğini, kendisinin de Boyalı Kuş'ta bu yüzden yer aldığını söyleyen Şerif Bozkurt ve Jale Karabekir, feminist tiyatronun sadece oyuna getirilen yorumla değil, çalışma biçimiyle, hiyerarşiye bakışla da diğer biçimlerden ayrıldığını anlatıyor. "Sadece kadın oyunculardan oluşan ve seyircisini sadece kadınlar olarak hedefleyen bir tiyatro grubu değiliz," diyen Karabekir bunun bir etkileşim olduğuna inandıklarını ve bu oyunu da kadınların gözünden, dilinden ve zihninden anlatacaklarını dile getiriyor. Karabekir herkesi www.hayatimiyazsam oyunolur.com'a hikâyelerini iletmeye çağırıyor.
Haberin fotoğrafları