kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Aman ölçüyü kaçırmayın!

ESRA CORUH
12.09.2008
Vücuda oturmayan ceket, yaka düğmesi kapanmayan gömlek ya da paçası yerleri süpüren pantolon, bir erkeğin tüm havasını söndürmeye yeter. Doğru ölçüdeki kıyafetin sizi daha şık gösterdiğini aklınızdan çıkarmayın..
1- Ceket giymeyi seven biri değilim ama özel zamanlarda giymem gerekebiliyor. Bu yüzden de bir ceket almak istiyorum. Ancak babamın ceketini giymiş gibi de görünmek istemiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. (Yankı M. - Adana)
Sizin yaşınızdaki biri için blazer tarzı lacivert bir ceket, her yerde giymeniz için uygun olacaktır. İster jean üzerine ister kumaş pantolonla giyebilirsiniz. Ancak sizin deyiminizle, babanızın ceketini giymiş gibi olmamak için doğru ölçüdeki ceketi almalısınız. Üzerinizde terzi dikimi gibi durması çok önemli. İlk önce dikkat etmeniz gereken, göğüs ölçüsü, kol boyu ve ceketin boyu olmalı. Ceketi giydiğinizde ne çok dar olmalı, ne de üzerinizden düşmeli. İçine gömlek giyeceğiniz için düğmelerini kapattığınızda hafif bir bolluğun olması yeterli. Daha bol olursa, omuz ölçüsü düşeceği gibi kollar da sarkacaktır. Kol boyunun kısaltılabileceği düşünülerek, omuz ölçüsünün tam oturmasına dikkat edin. İçinde fazla vatka varmış gibi durmamasına da dikkat edin. Kalçanızı tamamen kapatmayan ceket boyları idealdir. Bu ölçüyü doğru almanın en güzel yolu, kolunuzu rahat bıraktığınızda ceketin boyunun, el hizanızı geçmeyecek şekilde durmasıdır.

2- Sürekli takım giyiyorum ama takımların ceketlerinin kol boyu farklı oluyor. Sizce ceketin kol boyu nasıl olmalı? Ayrıca içinden gömlek ne kadar görünmeli? Şimdiden teşekkürler. (Abidin R. - İstanbul)
Ceket kol boyununun, bileğinizi 1 cm. ile 2.5 cm. arasında geçmesinin doğru ölçü olduğu kabul edilir. Kol boyunun parmaklarınıza kadar inmemesine özen göstermelisiniz. Ceketinizin içinden gömleğinizin ne kadar görünmesi gerektiği de hassas bir konu. Gömleğin koldan hafif bir şekilde görünmesi en şık olanıdır. Ancak bu, uzun kollu gömlek almanız gerektiği anlamına gelmez. Kolunuzu hareket ettirdiğinizde hafif bir kontrastın görünmesi bile yeterli olur. Siz siz olun, ceket kolları ne kadar kısalsa da gömleğinizin tüm manşetinin görünmesine izin vermeyin!

3- Pantolonların paça boyunu ayarlarken doğru ölçüye nasıl karar verebiliriz? Kimi pantolonlar yere değerken kimisinin de kısa olduğu hissine kapılıyorum. Önerilerinizi bekliyorum. (Deniz S. - Ankara)
Yeni sezonda özellikle takımların pantolon boyları biraz kısaldı. Ancak eğer tarzınız yeni moda için uygun değilse kısa paçalı pantolonları giymek için kendinizi zorlamayın. İdeal pantolon paçasına karar verirken, giyeceğiniz ayakkabıyla denemeniz ve ona göre ölçüyü aldırmanız gerekir. Eğer klasik bir takımın pantolon boyunu kısaltıyorsanız, ayakkabıyı giydiğinizde, paça boyunun arkadan yere değmemesi ve önde çok potluk yapmaması gerekir. Ancak çorabınız görünecek kadar da kısa olmamalıdır.

4- Sizden öğrenmek istediğim gömlek bedeniyle ilgili olacak. Kimi gömlekler vücuda yapışırken, kimisi daha bol duruyor. Nasıl gömlek seçmek gerektiğini bildirirseniz sevinirim. (Orhan T. - Ordu)
Gömleklerin kiminin bedene oturuyor olması, kiminin ise bol inmesi kesinlikle gömleğin kalıbıyla ilgili. Kimi gömleklerin kalıbı etiketinde 'fitted' yani dar ya da 'relaxed' yani rahat kesim olarak belirtilir. Göbeğiniz yoksa, dar kalıplı modelleri giymelisiniz. Çünkü onlar çok moda ve çok da şık duruyor. Ancak dar kalıpta bir gömleği seçerken, çorap giymiş gibi durmamasına özen göstermelisiniz. Gömleğin içinde rahat hareket edebilmeniz gerek. Kimi gömlekler, özellikle kravatla tamamlanan modeller, boyun çevresi ölçüsüyle bedenlendirilir. Ama yeni bir gömlek alırken mutlaka gömleği denemeniz gerektiğini unutmayın. Eğer gömleği giydiğinizde omuzdan kasma olmuyorsa, içinde rahat hareket edebiliyor ve kravat takıp son düğmesini kapattığınızda boynunuzu sıkmıyorsa, doğru ölçüyü seçmişsiniz demektir. Ancak omuzdan düşen ve kol boyu uzun gelen gömlek de size büyük demektir.
Haberin fotoğrafları