Giriş Saati : 18.09.2008 10:51 Güncelleme : 18.09.2008 19:14
Bakanlar Kurulu, geçen yıl iptal edilen üçüncü nesil (3G) mobil telefon lisans ihalesinde asgari lisans değerlerini katma değer vergisi hariç olmak üzere A grubu için 285 milyon euro, B grubu için 250 milyon euro, C grubu için 214 milyon euro ve D grubu için 178 milyon euro olarak belirledi. Böylece geçen yılki ilk ihaleye göre asgari lisans bedelleri artırıldı.
Resmi Gazete'de bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe gire Bakanlar Kurulu kararına göre, 3G mobil lisans ihalesine bugünden itibaren 6 ay içinde çıkılacak.
İptal edilen ihalede asgari lisans bedelleri tahsis edilecek bant genişliğine göre A lisansı için 252 milyon euro, B lisansı için 224 milyon euro, lisansı için 194 milyon euro ve D lisansı için de 140 milyon euro olarak belirlemişti.
Telekomünikasyon Kurulu'nca (TK) geçen yıl 7 Eylül'de yapılan üçüncü nesil olarak adlandırılan evrensel mobil telekomünikasyon sistemleri (UMTS) ihalesine Turkcell tek katılımcı olarak girmiş ancak kurum tek katılımcıyla rekabet ortamının sağlanamadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etmişti. Turkcell A grubu lisansı için 321 milyon euro teklif vermişti.
İhale için Vodafone, Türk Telekom iştiraki Avea ve France Telecom şartname almalarına karşın, mobil numara taşınabilirliği (NT veya MNP) sisteminin henüz devreye girmemesi nedeniyle teklifte bulunmamışlardı.
Bakanlar Kurulu'nun "IMT-2000/UMTS Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Planı" ile "IMT-2000/UMTS Hizmet ve Altyapılarına İlişkin İmtiyaz Sözleşmeleri'nin Lisansların Asgari Değerlerinin Belirlenmesine İlişkin Kararı"nda, yetkilendirmenin tanımı ve kapsamı da belirlendi. Buna göre, planda yer alan 2N, "GSM 900 ve GSM 1800 sistemleri de dahil olmak üzere ikinci nesil mobil telekomünikasyon sistemini", 3N, "IMT- 2000/UMTS standartlarında veya bu standartlar temel alınarak geliştirilen standartlarda kurulan üçüncü nesil mobil telekomünikasyon sistemini" ifade ediyor.
Karara göre, işletmeci adayları, yetkilendirme kapsamında, Türkiye'de kullanılan GSM şebekeleriyle tam dolaşım dahil kesintisiz ve birlikte çalışabilecek IMT-2000/UMTS standartlarından birini teklif etme hakkına sahip olacak. Yetkilendirilmesi planlanan işletmeci sayısı ise dört olarak belirlendi. Ancak, TK gelecek talepler doğrultusunda yetkilendirilecek işletmeci sayısında değişikliğe gidebilecek.
IMT-2000/UMTS lisansı için başvuran şirketlerin, borsaya kote hisseler hariç olmak üzere, ortakları veya ortaklarının doğrudan veya dolaylı bir biçimde hisse sahibi oldukları ya da başka yollarla kontrolleri altında bulundurdukları şirketler ve iştirakleri ve bunların tamamının yöneticileri ile birinci ve ikinci dereceden kan ve kayın hısımları ihaleye katılamayacaklar.
Yetkilendirme süresi, imtiyaz sözleşmesinin taraflarca imzalanmasından itibaren 20 yıl olarak belirlendi.
Karara göre, işletmeci, sözleşmenin imzalanmasının ardından üç yıl içinde büyükşehir belediyeleri sınırları içinde kalan nüfusu, altı yıl içinde tüm il ve ilçe belediye sınırları içinde kalan nüfusu, sekiz yıl içinde nüfusu 5,000'in üzerinde olan tüm yerleşim alanları içinde kalan nüfusu, on yıl içinde nüfusu 1,000'in üzerinde olan tüm yerleşim alanları içinde kalan nüfusu kapsama alanı içine alacak. Bu alanlar, işletmecinin tek başına kapsaması gereken alanlar olup dolaşım (roaming) ile sağlanmayacak.
İlgili mevzuat hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla işletmeciler, kendi aralarında 3G-3G dolaşım anlaşmaları yapabilecekler. 3G işletmecileri, 2G lisansına da sahip olmaları halinde 2G lisansı olmayan 3G işletmecilerine 3G-2G dolaşımı sağlamakla yükümlü olacak. Bu yükümlülük, 2G lisansı olmayan 3G işletmecileriyle ulusal dolaşım anlaşması imzalanmasından itibaren üç yıl süreyle geçerli bulunacak.