kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İtalya'da cami inşaatına yasak

YASEMİN TAŞKIN
YASEMİN TAŞKIN
18.09.2008
Ülkede gittikçe güç kazanan aşırı sağcı Kuzey Ligi Partisi'nin yeni hedefi Müslüman ibadethaneleri oldu... Parti parlamentoya sunduğu yasa tasarısıyla cami ve mescit inşiasını zorlaştırmayı ve kontrol altına alınmalarını hedefliyor ..
İtalya'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı vakaları her geçen gün daha da artıyor. Son olarak iktidar ortağı Umberto Bossi'nin aşırı sağcı Kuzey Ligi Partisi, dün parlamentoya ülkede cami inşaatını yasaklamayı amaçlayan bir yasa tasarısı sundu.

1 KM UZAKLIK ŞARTI
Kuzey Ligi Partisi milletvekilleri Roberto Cota ve Andrea Gibelli'nin imzası ile İtalyan Meclisi'ne sunulan yasa, İtalyan topraklarında, yeni camilerin ve İslami derneklerin inşaasını ve açılmasını kısıtlama ve kontrolü amaçlıyor. Yasa tasarısına göre İtalyan topraklarında inşa edilecek camilere kiliselerden 1 km uzakta olma şartı getiriliyor. Bu da her mahallesinde en az bir kilise bulunan İtalyan şehir ve kasabalarında, cami ya da mescit açılmasını yasal olarak imkânsız hale getirecek bir adım olarak yorumlanıyor.

HALK REFERANDUMU
Ayrıca bir Müslüman ibadethanesi açılmadan inşaatın yapılacağı belediyenin halka referandum yapması da mecburi oluyor. Bu nokta ise din ve ibadet özgürlüğünü garanti altına alan İtalyan anayasasına da ters düşüyor. Tüm bu şartları açık İtalya'da cami ya da mescid yaptıranları ise bu yasa tasarısına göre çok sıkı kontroller bekliyor.

NAMAZ İTALYANCA
Örneğin ibadet yeri civarında ticaret ve eğitimin yasaklanması öngörülüyor. Oysa pek çok yabancı için cami etrafında yapılan ticaret hayati bir gelir kaynağı. Ayrıca, cuma vaazının İtalyanca yapılması şartı da, İtalyancayı bilmeyen yabancılar için de önemli bir problem. İslami topluluklar dua ve vaazların en azından iki dilde yapılması gerektiğini vurguluyorlar.