kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Havada karada kriz

ÖZHAN TEZEL
17.09.2008
Finans piyasalarındaki kriz hem karada hem de havada sarsıntı yaratıyor. Petrol yüzünden zor günler geçiren otomobil üreticileri ile havayolu şirketlerini şimdi kredi bulamama telaşı sardı..
Önce 11 Eylül'le sarsıldılar şimdi de petrol fiyatları... Havayolu şirketleri için 2008 oldukça zor geçiyor. Avrupalı havayolu şirketleri birer ikişer ya ortak arıyor ya da iflastan kurtulmak için hissedarlar şirketi elden çıkarmaya bakıyor. 2008 başından bu yana sıkıntıda ya da iflasın eşiğinde olduğunu bildirenler arasında; Alitaila, Futura (İspanya), Avusturya Havayolları var. Maliyetlerini düşürmek için British Airways, İberia ile ABD'li iki havayolu şirketi Delta ile Northwest de birleşme görüşmeleri yapıyor. Kârı yüzde 50 azalan Finair de 400 kişiyi işten çıkarmamak için maaş indirimine gidiyor. Petrol fiyatlarının 147 dolara kadar çıktığı günlerde havayolu şirketlerinden gelen olumsuz haberlerin sayısı arttı. Finans krizi, durgunluğu, durgunluk da petrol fiyatlarını 90 dolarlara kadar çekti. Ancak bu arada bazıları için iş işten geçti. Bugün bazı havayolu şirketleri için artık yolun sonuna gelindi. Gelişmeler, British Airways CEO'sunun hafta sonu yaptığı "30 kadar şirket Noel'den önce batar" açıklamasını doğrular nitelikte.

AVUSTURYA ZORDA
Sorunlu şirketlerin başında bu yıl 90 milyon Euro zarar açıklaması beklenen Avusturya Havayolları. Şirket sıkıntılarını satışla gidermeye çalışıyor. Avusturya Havayollarının talipleri arasında THY de var. Yüzde 4'ü kamunun elinde bulunan şirket için deyim yerindeyse kuyruk var. 15 firma talip olduğu açıklanmasına karşın son teklifler bugünlerde verilecek. Diğer talipler arasında Air France-KLM, Lufthansa, Rus S7 gibi şirketler var. Ancak Lufthansa'nın Swiss Air tecrübesi bu satın almada onu avantajlı kılıyor.