Toplum yapımıza baktığımızda sosyal ve kültürel anlamda evliliğin modası hiç geçmedi. Hatta evlenmenin artık trend olduğu da iddia edilebilir. Evlenme ve öncesindeki törenler daha da şatafatlı bir hale dönüştü. Özel mekânlarda kına geceleri, gelin hamamları, düğünlerde havai fişekler, barkovizyon gösterileri, "Nasıl daha şatafatlı yapabilirim?'' düşüncesiyle bir yarışa dönüşmüş durumda... Evlilik moda mı? Evet, halen yükselen bir trend. Neden? Evlilik, sosyal ve kültürel bir olgu ve insanlar hayatlarının bir döneminde mutlaka bunu yaşamak istiyor. Türkiye'deki evlenme olgusu üzerine istatistiksel araştırma yapan iki önemli kurumdan biri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve diğeri Başbakanlığa bağlı Aile Araştırma Kurumu. Bu iki kuruluş, her yıl evlenme ve boşanma üzerine yapılan istatistiksel açıklamalarını sunuyor. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Kurumu'nun değerlendirmeleri 1990'dan sonra boşanma oranlarının hızla arttığını ortaya koyuyor. Buna göre bir soru aklımıza gelebilir: Boşanmak artık moda mı? Şatafat içinde birbirini severek evlenen çiftlerin evliliklerini çok kısa sürede tüketip, soluğu mahkeme kapısında almaları gerçekten çok düşündürücü.
İLK BEŞ YILA DİKKAT 2007 istatistiklerine bakıldığında boşanmaların yüzde 42'si, evliliğin ilk beş yılında oluyor. 2007'de evliliğin ilk yılında boşanan çift sayısı 35 bin 641. Son 10 yıllık dönemde, 16 yıldan fazla süredir evli olan çiftler arasındaki boşanma oranında da artış yaşandı. Yine boşanmaların yüzde 22.5'i 16 yıl ve daha fazla süreli evliliklerde oluyor.
BOŞANMALARDA EGE BÖLGESİ İLK SIRADA İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzeyi'ne göre 2007'de kaba boşanma hızı, binde 1.85 ile Ege Bölgesi birinci oldu. Ege bölgesinin sosyal-kültürel ve eğitim seviyesinin en yüksek olduğu bölge olduğu düşünüldüğünde boşanma kararının uygulamasının bu niteliklerle doğru orantılı olduğu düşünülebilinir. Ege bölgesini sırasıyla binde 1.79 ile İstanbul ve binde 1.64 ile Batı Anadolu bölgesi izledi. Kaba boşanma hızının en düşük olduğu bölgeler ise binde 0.45 ile Kuzeydoğu Anadolu ile Ortadoğu Anadolu bölgeleri oldu. TÜİK'in istatistiklerine göre 2006'da ortalama ilk evlenme yaşı erkekler için 26.1, kadınlar için de 22.8. Bölgesel düzeyde ortalama ilk evlenme yaşı incelendiğinde ise en yüksek ortalamanın erkeklerde 26.9 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ve 26.8 ile İstanbul, kadınlarda da 23.6 ile İstanbul olduğu görülüyor.
DİŞİ KUŞ YUVAYI NEDEN YIKIYOR? Boşanma davası dilekçesini en çok kadınlar veriyor. Araştırmalara göre eğitimli kadınlar aldatılma ve şiddete maruz kalma, eğitimsiz kadınlar ise çocuk sahibi olmama ve eşinin ailesiyle geçinememeyi gerekçe olarak gösteriyor. Bu durum da çok dikkat çekici. Erkekler düzenlerinin ne olursa olsun bozulmasını ve kadının sunduğu konforu terk etmek istemiyor. İhanet ettikleri yaşama ısrarla devam etmek ve bunun bedelini ödemek istemiyorlar. Böylece bir şekilde kadını dava açmaya mecbur ediyorlar. Zamanla bilinçlenen kadın, hak arama arayışı içinde cesaretle davayı ikame edebiliyor. Evlilik onlar için yalnızca sıcak bir aş, başını sokacak bir ev değil. Duygular da ortaya çıktı. Kadın yaşadığının farkına vardı. Kadın hakları üzerinde gösterilen toplumsal çabalar da bu bilinçlenmede etkili oldu. Kadınlar, yaşadığının şiddet olduğunun farkına vardı. Pek çok kişi şiddeti sadece dayak veya vurma olarak algılar. Oysa şiddetin pek çok türü var. Kişinin karısını aşağılaması, karısına ve çocuklarına küfretmesi, onu eve kilitlemesi, cinsel olarak zorlaması da şiddet olarak tanımlanır.
Yayın tarihi: 14 Eylül 2008, Pazar Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/14/pz/haber,BA6DEE5AEA3B4174B49338242B4B781F.html Tüm hakları saklıdır.