kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Prof. Dr. Haluk Onat

40'lı yaşlardan itibaren taramalara başlayın

05.04.2008
Kanser, erken tanının en önemli olduğu hastalık. Tanı ne kadar erken konulursa, tedavide başarı oranı da o kadar yüksek oluyor. Anadolu Sağlık Merkezi Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Haluk Onat; tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek ve toplumda en sık görülen kanserler arasında, kadınlarda meme ve rahim ağzı, erkeklerde prostat, hem erkek hem de kadınlarda ise kalın bağırsak kanseri olduğunu söylüyor...
Erken tanının önemi
Kanserde erken tanı çok önemli. Sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla yapılacak muayene ve tetkiklerle, kanserin erken tanımlanması hedefleniyor. Erken tanıda amaç; toplumda sık görülen ve erken tanındığı zaman yapılacak tedavi ile hastalığın tamamen yok edilme şansı yüksek olan kanser türleri üzerine yoğunlaşmak. Tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme kanseri ve serviks (rahim ağzı) kanseri geliyor. Erkeklerde ise prostat kanseri; hem erkek hem de kadınlarda ise kalın bağırsak kanseri ve deri kanserleri bu gruba giriyor. Akciğer kanseri en sık görülen kanser türü, ama akciğer kanserine erken dönemde tanı konulduğunda bile tedavisi diğer kanserler kadar başarılı olmuyor. Akciğer kanserinde erken tanı kavramı yok. Bu türde önemli olan korunmadır. Korunmanın yolu da sigara içmemekten geçiyor.

Muayene çok önemli
Kanserin tanısında en önemli basamak muayenedir. Öncelikle doktor hastayı tepeden tırnağa muayene etmeli. Bu nedenle her sağlıklı kişinin yılda en az bir kere tepeden tırnağa muayeneden geçmesinde fayda var. Kanser genellikle 40'lı yaşlardan sonra daha sık görülen bir hastalık. Çocuklarda ya da gençlerde de görülüyor, ancak bu oran yetişkinlere göre daha az. Yani aslında orta ve ileri yaş hastalığıdır. Bu nedenle özellikle 40'lı yaşlardan sonra kansere yönelik tarama testlerinin yapılmasını öneriyoruz. Ama ailesinde sık kanser görülenlerde -özellikle meme ve bağırsak kanseri- bu daha erken dönemlere de alınabilir.

Meme kanseri teşhisi
Sağlıklı kadınlara 35-40 yaşlarında başlamak üzere her yıl meme muayenesi yaptırmalarını ve ilk mamografilerini çektirmelerini öneriyoruz. Eğer mamografi sonucunda bir sorun çıkmazsa, her yıl muayene olmak kaydıyla, menopoza girinceye kadar mamografisini tekrar etmeye gerek duymuyoruz. Ancak menopozdan sonra hayatı boyunca her yıl mamografi çektirmesini öneriyoruz.

Smear (smir) testi önemli
Yine kadınlarda serviks (rahim ağzı) kanseri için genç kızlık dönemlerinden itibaren (20'li yaşlar) sağlıklı kadınların smear (smir) testi yaptırması gerekiyor. Bu test, erken tanı bakımından son derece önemli. Ülkemizde de rahim ağzı kanseri sık görüldüğü için bu testin mutlaka yapılması ve her yıl tekrarlanması gerekiyor. Bunların dışında hem kadın hem de erkeklerde sık görülen bir kanser türü olan kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için de, sağlıklı bir insanın 40 yaşından itibaren yılda bir kez büyük tuvaletinde kan olup olmadığına bakılması gerekir. Yine bu yaşlarda bir kez kolonoskopi yapılması çok önemli. Bu tarama yöntemiyle kanser ya da polipler tespit edilebilir. Bu poliplerin kansere yol açabileceği göz önünde bulundurulduğu için, eğer varsa bu oluşumların da alınması gerekiyor. Böylece kişide ileride oluşabilecek kanser riski de azaltılmış olur.

Prostat kanserinde de erken tanı çok önemli
Günümüzde erkeklerde gittikçe daha sık görülmeye başlanan prostat kanserinin tedavisinde de erken tanı çok önemli. Bunun için 40 yaşından itibaren erkeklerin yılda bir kez makattan muayene olmalarını ve prostatlarını muayene ettirmelerini öneriyoruz. Ayrıca çok önemli ve güvenilir bir test olan PSA testi yaptırmaları gerekiyor. Deri kanserleri için de derideki lezyonların takip edilmesi, şüpheli görülen deri lezyonlarının çıkarılması ve yine şüpheli görülenlerinin takip edilmesi, erken tanı için son derece önemli.