İftar çadırındaki yemeklerde hassasiyet
Güncelleme : 03.09.2008 22:46
Konya'da kurulan iftar çadırında verilen yemeklerde lezzeti ve besleyiciliği ön plana çıkan menü hazırlanırken, vatandaşa ikram edilen yemeklerde kalp ve damar sağlığı için önem taşıyan zeytinyağı kullanılıyor.
Yardımlaşmanın ve dayanışmanın en yoğun yaşandığı ay olan ramazanda, belediyeler, valilikler ve sivil toplum örgütleri yoksul vatandaşlara sıcak yemek ve gıda yardımı yapıyor. Belediyeler, ayrıca hizmet verdikleri sınırlar içinde iftar çadırları kurarak, vaktinde evine gidemeyenlere ve yoksullara sıcak yemek imkanı sunuyor.
Konya'nın merkez ilçe Selçuklu Belediyesi, bu yıl da ramazan ayında iftar çadırı kurma geleneğini bozmadı. Kültür Park'ta kurulan iftar çadırında günde 2500-3000 kişiye yemek veriyor. Belediye, ramazan ayı boyunca ise çadırda 75 bin kişiye iftar açtırmayı hedefliyor.
İftar çadırında bardakta sunulan ''Ramazan Özel Çorbası'' ile pirinç pilavı ve tavuk veriliyor. İftar çadırında verilen yemeklerin besleyici ve sağlıklı olmasına büyük özen gösteriliyor.
Yemekler, yurt dışı deneyimli, temizliğe büyük önem veren 25 yıllık aşçı Adem Çerezci'nin kontrolü ve şefliğinde hazırlanıyor. Daha önce Libya ve Avusturya'da aşçılık yapan Çerezci, ''Benim ustalarım yemek konusunda dünyada ün yapmış 2 Bolulu'dur. Onlar sayesinde kendimi çok geliştirdim. Bu yüzden yemeğe başlarken önce temizliğe önem veririm. Gerekli hijyen şartları sağlandıktan sonra yemeğe başlarız'' dedi.
RAMAZAN ÖZEL ÇORBASI OLDUKÇA BESLEYİCİ
Ramazanda oruç tutanların akşama kadar aç kaldığını, bu yüzden de yemeğin hafif ve çok besleyici olması gerektiğini belirten Çerezci, şunları kaydetti:
''Tecrübemle ramazana özel bir çorba yapıyorum. Çorba, mercimek unu, tereyağında kavrulmuş buğday unu, nişasta, domates, biber, tavuk, kırmızı et ya da kemik suyu, salça, tereyağı karışımından elde ediliyor.
Protein, karbonhidrat ve mineral içeriğince zengin bu çorba, oldukça besleyici ve sağlıklı. İlk 2 günde iftar çadırına gelenlerden olumlu not aldık. Çok beğendiklerini söylüyorlar. Hatta bizden tarifini bile isteyenler oldu. Evlerinde eşlerine yaptırmak istiyorlar. Çorbaya nane, karabiber, pul biber ve kekik gibi baharatlarla ayrı bir lezzet de veriyoruz. Hem lezzetli hem besleyici.''
YEMEKLERDE ZEYTİNYAĞI VE SARI LEBLEBİ
Çerezci, yemek için günde 150 kilogram tavuk, 125-150 kilogram pirinç, 20 kilogram zeytinyağı, 10 kilogram tereyağı, 5 kilogram tuz, 5 kilogram sarı leblebi, 1 kilogram kuş üzümü kullandıklarını ifade ederek, ''Uzmanlar, kalp ve damar sağlığı için zeytinyağı tüketilmesini öneriyor. Biz de uzmanları dinleyip yemeklerde zeytinyağı kullanmaya başladık. Hem lezzetli hem sağlıklı'' dedi.
Pilavın lezzetli olması için nohut yerine sarı leblebi kullandıklarını belirten Çerezci, haşlayarak kullandıkları sarı leblebi ve kuş üzümünün de pilavda çok beğenildiğini, olumlu eleştiriler aldıklarını bildirdi.
150 kilogram tavuğu önce haşladıklarını, ardından gönüllü çalışan kadınların yardımıyla küçük parçalara ayırdıklarını dile getiren Çerezci, ''Sabah 09.00 gibi yemeğe başlıyoruz. Günlük en az 8 saatlik çalışmayla yemekler hazır oluyor. Yemeklere besleyici, sağlıklı, temiz olsun diye inanılmaz özen gösteriyoruz. Ramazan ayı boyunca yaklaşık 75 bin kişilik yemek hazırlayacağız. Bu yemekleri sağlıksız yaparsanız 75 bin kişiyi risk altına sokarsınız'' diye konuştu.
Selçuklu Belediyesi yetkilileri ise yemeklerin belediyeye maliyetinin olmadığını, hayırsever vatandaşların verdiği desteklerle bu yemeklerin hazırlandığını söyledi.
(AA)
Yayın tarihi: 3 Eylül 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/09/03//haber,C451A457C21E413AB2224B0A016176AC.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.