kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İmalat sanayinde kişi başı kazanç yüzde 11 arttı

Yeni Haber
İmalat sanayii ortalamasında üretimde çalışılan saat başına ücretler yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.9, üretimde çalışan kişi başına kazanç da yüzde 11 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) imalat sanayiinde üçer aylık dönemler için hesaplanan 1997 temel yıllı saat ücreti ve kişi başı kazanç endekslerinin bu yılın ilk çeyreğine ilişkin sonuçlarını açıkladı.

Anılan dönemde devlete ait imalat sanayii işyerleri ortalamasında, üretimde çalışılan saat başına ücret yüzde 11.2, üretimde çalışan kişi başına kazanç yüzde 16.2 ve diğer işlerde çalışan kişi başına kazanç yüzde 13.1 arttı.

Özel sektörde de üretimde çalışılan saat başına ücret yüzde 8.2, üretimde çalışan kişi başına kazanç yüzde 9.9 ve diğer işlerde çalışan kişi başına kazanç yüzde 11.1 artış gösterdi.

EN YÜKSEK ARTIŞ RADYO TV HABERLEŞME SEKTÖRÜNDE

İmalat sanayii alt sektörleri içinde üretimde çalışan başına saat ücretinde önceki yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 19.7 ile radyo, tv haberleşme cihazları imalatında gerçekleşti. Bu sektörü yüzde 14.1'le tütün ürünleri imalatı, yüzde 12.9 ile basım ve yayın imalatı, yüzde 11.9 ile gıda ürünleri ve içecek imalatı izledi. En fazla düşüş ise yüzde 12.9 ile büro, muhasebe bilgisayar, işlem makineleri imalatında yaşandı.

2008 yılının ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre saat ücretleri ortalama kok kömür rafine edilmiş petrol ürünlerinde yüzde 17.5, tütün ürünleri imalatında yüzde 7.7, basım ve yayım imalatında yüzde 6.3, radyo, tv haberleşme cihazları imalatında yüzde 4.7, metalik olmayan diğer maddelerin imalatında da yüzde 4.3'lük artış görüldü. En fazla düşüş ise 15.5 ile taşıt araçları ve karoseri imalatında yaşandı.

Üretimde çalışan kişi başına kazanç da yüzde 44.6 ile en yüksek artış büro muhasebe bilgisayar işlem makineleri imalatında oldu. Bunu yüzde 23.1 ile derinin işlenen bavul ve çanta imalatı, yüzde 18.6 ile basım ve yayım imalatı izledi. En fazla düşüş ise kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünlerinde kaydedildi.

(ANKA)