YASED: Kapatma davası yabancı yatırımcıyı etkilemiyor
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (Yased) Başkanı Tahir Uysal, Türkiye'nin son yıllarda yoğun şekilde çektiği doğrudan yabancı yatırımların Türkiye'ye uzun vadeli bakışın bir sonucu olduğunu ve dolayısıyla AKP kapatma davası gibi etkenlerin bu kararları etkilediğini sanmadığını söyledi.
Uysal gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, AKP'ye kapatma davası açıldıktan sonra Petkim ve Tekel Sigara satışlarından toplam 2.2 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım tutarının ödendiğini hatırlatarak, "Yabancı yatırımcı Türkiye'ye uzun vadeli bakıyor. Ülkenin kısa vadedeki siyasi sıkıntıların demokratik şekilde aşılacağına inanıyor. Bu nedenle politik durumun yabancı sermayenin yatırımlarına yansımadığını söyleyebiliriz" dedi ve ekledi:"AKP kapatılırsa bile bu bakışın değişeceğini sanmıyoruz."
Yatırımcıların karar verirken siyasi gelişmelerden çok ekonomik parametrelere dikkat ettiğini hatırlatan Uysal, Türkiye'de yükselen enflasyon ile cari açığın siyasi gelişmelerden daha önemli olduğunu söyledi.
Türkiye'de bu yıl 50 milyar dolara ulaşması beklenen cari açığın "büyük bir problem" olduğunu söyleyen Uysal, cari açığın revize edilmiş GSYH'ye göre oranının yüzde 7'ye yaklaştığını ve bunun yüzde 8'e ulaşması durumunda "tehlikeden" söz edilebileceğine dikkat çekti ve ekledi:
"Bu artışta Türkiye'nin bu yıl 35 milyar dolar olarak bütçelenen enerji ithalat faturasının önemli payı var. Petrol fiyatlarının 140 doları gördüğü bir ortamda bu rakam daha da yukarı gidebilir. Cari açığın büyük olması nedeniyle büyümenin de tehdit altında olduğu endişesi var."
BU YIL VE 2009 FDI GİRİŞ TAHMİNİ $15'ER MİLYAR
Uysal, geçen yıl 22 milyar dolarlık rekor doğrudan yabancı sermaye (FDI) yatırımlarını bu yıl ve 2009 yılında 15'er milyar dolar olarak beklediklerini söyledi. Türkiye bu yıl ilk 5 ayda Tekel ve Petkim satışlarından gelen FDI dahil yaklaşık 7.5 milyar dolarlık yatırım çekti.
Uysal, "Ancak bu rakamlara, mevcut yabancı sermayeli şirketlerin buradaki faaliyetlerinden elde ettikleri kârı kullandıkları yatırımlar dahil değil" dedi ve buna, Bosch'un Türkiye'de yapmak üzere açıkladığı 900 milyon euroluk yatırımı örnek gösterdi.
Türkiye'de 2002 yılına kadarki 50 yılda toplam 5,438 yabancı sermayeli şirketin açıldığını söyleyen Uysal, "Ancak sadece 2002-2008 arasında 14,109 şirket açıldı. Bunların 3,702'si sadece 2007 yılında kuruldu. Dünya konjonktürüne baktığımızda Türkiye'de bu kadar yabancı şirket kurulması iyi haber" dedi ve ekledi: "2008'de de 2007'deki kadar (yabancı) şirket kurulması ihtimali var."
Türkiye'nin mutlaka enflasyonu kontrol altına almak zorunda olduğunu söyleyen Uysal, Merkez Bankası'nın attığı hedef revizyonu adımının doğru olduğunu ve bunun güçlü bir mali politika ile desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Uysal ayrıca son 5 yılda birçok alanda gelişmeler kaydeden Türkiye'nin kayıt dışı alanında bu dönemde "hiçbir ilerleme kaydetmediğini" de vurguladı.
REUTERS
Yayın tarihi: 27 Haziran 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/27//haber,1C0FCDDF22CB4CA4B3A4B9F71E78AA74.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.