'Çocuklar 2 yaşında dillenir'
Çocukların 2 yaşından itibaren dilinin geliştiğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlerin dil gelişimine destek olmak amacıyla, karşılıklı konuşmak için çocuklarına zaman ayırmalarını ve günlük işlerini sohbet fırsatları olarak değerlendirmelerinin yararlı olacağını belirtiyor.
Özellikle annelerin çamaşır asarken, çorapların rengini, sayısını, büyük ya da küçük olduğunu çocuğa anlatmasının dil gelişimine katkı sağlayacağını kaydeden uzmanlar; "Çocuğunuzla konuşurken kısa komutlar ve yorumlar vermek yerine karşılaştırma, zıddını belirtme, isimlendirme, açıklama ve tanımlama fırsatlarını değerlendirin." uyarısında bulunuyor.
Pratik yapma ve tekrarın 2 yaş çocuklarda altın kural olduğunu anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Uzmanı Dr. Selçuk Yazıcı, çocuğun her şeyi tekrar tekrar yapmaktan büyük bir zevk alacağını söyledi. Dr. Yazıcı; "Kaydırağa defalarca tırmanmak veya topu defalarca size fırlatmak onu asla sıkmayacak, tam tersi daha da mutlu edecektir. Tekrar, beynin pratik yapma yöntemidir. 2 yaş çocukları genellikle soyunmayı başarırlar ve giyinmekte de size yardımcı olabilirler.
Henüz kendi kendine giyinemese de, bir yıl boyunca devam eden bu egzersizler 3 yaşında kendi kendine giyinebilmesi için alt yapı oluşturacaktır. Bu dönemde tuvalet eğitimine hazır olduğunun sinyallerini vermeye başlayabilir. Ancak çocuk hazır olmadan tuvalet eğitimine başlamak kaybedileceği baştan belli bir savaşa girmek olacaktır sadece. Bu nedenle çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığına çok dikkat etmeniz gerekir" dedi.
Bu dönem çocuğa tuvalet eğitimi ile tanıştırmak için gayet uygun bir dönem olduğuna dikkat çeken Yazıcı, şunları söyledi:
"Tuvalet eğitimi sırasında kullanacağı kelimeleri öğretmeye başlayabilir ve büyükleri tuvalette gözlemlemesi için fırsatlar verebilirsiniz. Lazımlığın veya oturağın kolayca ulaşılabilir bir yerde durmasına ve tuvalet eğitimini bir savaş alanına dönüştürmek yerine, bir öğrenme deneyimi olarak görmeye özen göstermelisiniz. Tuvalet eğitimine ilişkin olarak kafanıza takılan her türlü konuyu çocuğunuzun doktoru ile konuşmakta tereddüt etmeyiniz. Bu dönemde çocuğun iletişim yeteneği hızla gelişir. 2 yaş civarında bir çocuğun yaklaşık 200-250 kelime söylemesi ve kelimeleri birleştirmeye başlaması beklenir.
Özellikle 3 yaşına yaklaştığı dönemde kelime hazinesi iyice genişlemiş ve 3- 4 kelimeli cümleler kurmaya başlamış olması gerekir. Anladığı kelimelerin sayısı ise söyleyebildiklerine kıyasla çok daha fazladır. Bunun yanında verdiğiniz komutları çok daha iyi izlemeye ve zaman içeren komutları da (örneğin, yemeğini bitirdikten sonra parka gidebiliriz, gibi) anlamaya başladığını fark edeceksiniz."
Dr. Yazıcı, 2 yaş civarında çocuğun "telgrafımsı konuşma" olarak bilinen, yani "baba top oyna" gibi, sadece temel kavramları içeren kısa cümlelerden oluşan bir konuşma biçimi kullanabildiğini kaydetti. Yazıcı, ebeveynlerin çocuklarla birlikte şarkılar söyleyip, kitap okumasının çocuğu konuşmaya teşvik ettiğini belirtti.
(CİHAN)
Yayın tarihi: 20 Haziran 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/20//haber,68D01202342C40F9B47370AC4F5E4F56.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.