Cuma akşamı Hilton'daki düğünde Seda Sayan'la sahnede diz dize oturan İbrahim Tatlıses'in kızını gelin verdiği için gözyaşlarını silerek söylediği uzun havayı dinlerken, Adalet Ağaoğlu'nun
"Bir Düğün Gecesi" romanını hatırladım.
Tatlıses'lerin Akkaş'larla dünür olduğu o düğün de, bence romanlıktı.
Urfa'dan çıkıp sesi ve yorumu ile yıldız olan İbrahim Tatlıses'in ve garsonluktan dünya çapında bir kebap zinciri kuran dünürü Sivaslı Ali Akkaş'ın hayat hikayeleri, o düğünün konuklarına yansıyan bir romanın konusu olabilirdi.
Hikmet Çetin, Mustafa Sarıgül, Celal Doğan, Cavit Çağlar, Fatih Terim, Burhan Karaçam, Gündüz Gedikoğlu, İzzettin Doğan, Halis Toprak, Duran Akbulut, Sinan Çetin, Sait Koç, Osman Yağmurdereli ve aileleri, benim masamdan görebildiğim bazı davetlilerdi.
Bir ara Ali Şen'le oturduk. Ben
"Frank Sinatra Amerikalılar için neyse, İbrahim Tatlıses de bizim için öyle" dedim.Ali Şen itiraz etti,
"İbrahim Tatlıses daha çok Johnny Cash'e benzer" dedi.
Müzik sever sayın okurlarım plakları 90 milyon satan, Amerikan folk (country) müziğinin ilahı olarak tanımlanan Johnny Cash'in (1932-2003) en azından
"I Walk the Line" ını,
"Man in Black" ını dinlemişlerdir.
Tatlıses gerçeği Peki İbrahim Tatlıses'in söylediği ve belleklerimize yerleşmiş kaç şarkı ve türkü olduğunu hiç hesapladınız mı? Örneğin bir toplulukta
"Akdeniz Akşamları" veya
"Fırat" söylendiğine buna eşlik etmeyen var mıdır?
Geçenlerde Paris Hilton isimli genç bir kadın geldi... Günlerce onu konuştuk.
Bu kadının ne bir filmini gördük, ne de bir şarkısını dinledik. Ama sokaktaki insanlar bile Paris Hilton'u biliyordu. O cilalı imaj devrinin global şöhretiydi çünkü.
İbrahim Tatlıses ise bizim toplumun bir gerçeği.
Bir müteahhit yıllar önce şöyle demişti bana:
- Eskiden inşaatlarımızda işçiler sessiz çalışırdı. İbrahim Tatlıses'in inşaatta ustayken keşfedildiği duyulduğundan beri, eline malayı alan bir türkü tutturuyor. Urfalı İbrahim Tatlıses ile Sivaslı Ali Akkaş'ın, kızları ve oğulları üniversitede tanışıp, birbirleriyle evlenmelerine dayanan arkadaşlıklarını başlatıyorlar.
Ali Şen'le bunları konuştuk. Türkiye'de sosyal sınıflar arasındaki dikey tırmanmanın erdemlerini, yetenekli, azimli, çalışkan ve kararlı insanların hanedanlarını kendi kuşaklarında başlatabileceklerini ve bu durumun servet farklarının büyük olduğu Türkiye'nin sosyal ortamının yumuşatıcısı olduğunu konuştuk.
Bir Düğün Gecesi Adalet Ağaoğlu'nun
"Bir Düğün Gecesi" ndeki düğünün davetlileri de, 12 Mart askeri rejimini, farklı yönlerden yaşamış insanların birlikteliğini yansıtır.
"Ölmeye Yatmak" romanının kahramanları, şimdi Ankara'da Anadolu Kulübü'ndeki düğünde birliktedirler. Eski solcular, yeni devrimciler, 22 Şubatçılar, general çocukları, orduya mal satanlar, işkence görmüşler, işadamı İlhan'ın kızı Ayşen ile tümgeneralin oğlu Ercan'ın düğününün
"kalkınan memleketimizin milli temeline yeni bir harç olmak üzere" yorumlanmasının davetlileridir.
Neticede o da bu da bizim hikayemizdir.
Darbesiz, krizsiz, kavgasız bir Türkiye'de sınıf atlayan ailelerin refaha ve mutluluğa ulaşmalarının öyküsüne duyulan hasretimizdir.
Onlar (Melek ve Volkan) ermiş muradına biz çıkalım kerevetine.
Yayın tarihi: 20 Nisan 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/20//barlas.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.