Bombalar soruldu, asker 'Envanterimiz tam' dedi
Veli SARIBOĞA-Önder ŞUŞOĞLU SABAH
Ümraniye'de ele geçirilen ve Cumhuriyet'e atılanlarla aynı model olduğu belirtilen el bombaları Kara Kuvvetleri ve Jandarma'ya soruldu. İki komutanlık da "Envanterimizde eksik yok" yanıtını verdi..
Ergenekon Örgütü'ne yönelik 9 aydır süren soruşturmanın startını verdiren Ümraniye'deki bir gecekonduda ele geçirilen ve MKE tarafından üretildikleri belirlenen 18 el bombası sahipsiz kaldı. Türkiye'yi sarsacak operasyonlar zincirinin ilk durağı olan gecekonduda bir ihbar üzerine yapılan baskında askeri taşıma sandığı içinde 27 el bombası bulunmuştu. Bunlardan 18 tanesinin MKE yapımı olduğu belirlenmişti. MKE, yaptığı inceleme sonucunda el bombalarının üretim ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı'na teslim tarihlerini rapor haline getirmişti. Bu rapor doğrultusunda soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bir yazıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan konuyla ilgili bilgi istedi. İki komutanlık ise savcılığa kendi silah envanterlerinde eksik el bombası bulunmadığını bildirdi. Savcılık, el bombalarının kimler aracılığıyla nasıl el değiştirdiğini belirlemeye çalışıyor.
DELİLLERE SIKI KORUMA
Cumhuriyet gazetesine 5, 10 ve 11 Mayıs 2006 tarihlerinde NATO standardında MKE yapımı savunma tipi 3 el bombası atılmış 10 Mayıs'ta atılan bombasıyla, Ümraniye'de bulunan 2 el bombasının aynı model olduğu ortaya çıkmıştı. İbrahim Çiftçi'nin öldürülmesinde kullanılan el bombası ile Ümraniye'de bulunan bombalar da aynı cins çıkmıştı. Soruşturmada tutuklanan eski yüzbaşı Muzaffer Tekin'in işyerinde yapılan aramada kapsülleri daha önce patlatılmış, gövde kısmında patlayıcı bulunmayan biri taarruz, biri savunma tipi 2 el bombası bulunmuştu. Bu iki bomba ile Cumhuriyet gazetesine atılan bombanın mühimmat modelinin aynı olduğu tespit edilmişti. Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılmasıyla ilgili olarak Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, el bombalarının kaynağı ile ilgili araştırma yapılması taleplerini kabul etmemişti. Bu arada Soruşturma kapsamında elde edilen yüz binlerce delil, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile Beşiktaş'taki özel yetkili İstanbul Adliyesi'nde iki ayrı odada 24 saat kamera kaydı altında korunuyor. Delillerin büyük çoğunluğunu teknik takibe takılan telefon görüşmeleri oluşturuyor. Deliller, 50 kişilik uzman bir komisyon tarafından incelenerek tasnif ediliyor. Komisyonda, Maliye Bakanlığı, Kara Para Takip Birimi MASAK, YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ile İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü'nden görevlendirilen uzmanlar bunuyor. Ergenekon'da, değişik alanlarda sorumluluk yetkisine sahip 104 isim olduğu belirlendi. Hazırlanacak iddianamede, örgütün yönetim şeması, ilişkileri, görev dağılımı ve kimin hangi bölümleri yönettiğinin ayrıntılarıyla yer alacağı belirtildi.
Yayın tarihi: 27 Mart 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/27//haber,B9F98A79C0EB417998FE32AA999822B1.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.