Bilgisayar miyobu arttırır mı?
Gün boyunca bilgisayar kullanıyorum. Bu yüzden miyobum iki derece arttı. Göz sağlığımı korumak için ne yapmalıyım? Hasan B./Kayseri
Dünya Göz Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Ertan Sunay, "Uzun süreli bilgisayar kullanımı sadece gözde gözyaşı kuruması yapar ve gözü yorar ama göze zarar vermez" dedi. Dr. Sunay göz yorgunluğunu azaltmanız için şu önerilerde bulundu:
* Gözlerin yorulmasını engellemek için kullanılan ekran filtreleri etkili değildir.
* Bilgisayarınıza en fazla 50 dakika bakın. Her 50 dakika sonrasında 10 dakikalık aralar verin.
* Bilgisayarınız göz hizanızın birkaç santim altında olmalıdır.
* Bilgisayar monitörünün arkasında ışık kaynağı olmamalı, ışık yandan gelmelidir.
* Bilgisayar ekranında kullanılacak harfler en az 12 punto büyüklüğünde olmalıdır. Fon koyu, şekilli elementler ise açık renkte olmalıdır.
* Gözler sadece uzak ya da yakın gibi görme bozukluklarına uğramaz. Gözdeki problemler, vücudumuzda oluşabilecek pek çok rahatsızlığın da habercisidir. Gözlerinizin bir problemi olmasa bile, her yıl bir kez göz muayenesi olmanızda yarar vardır.
Tansiyon nasıl ölçülmeli?
Tansiyonumu kendim ölçtüğümde farklı, eczeneye gittiğimde farklı çıkıyor. Sağlıklı ölçümü evde nasıl yapabilirim? Derya O./Kastamonu
* Tansiyonunuzu ölçtürürken sandalyeye dik oturun, ayaklarınızı yere basın, sırtınızı koltuğa yaslayın. Bacak bacak üstüne atmayın.
* Yakınınızda kolunuzu kalp hizasında tutacak bir masa bulundurun. Ölçümden önce 5 dakika bu pozisyonda dinlenin.
* Duygusal durumun kan basıncında etkisi olduğunu unutmayın.
* Tansiyon, sağlık ocağı veya eczanede ölçülecekse, hasta bilgilendirilmelidir.
* Ölçümden en az 30 dakika öncesine kadar çay, kahve ve koladan uzak durun. Kan basıncını egzersiz, solunum, ağrı, yemek ve alkol gibi biyolojik faktörler de etkiler. Bu durumlardan biri varsa, ölçümden en az 30 dakika önce giderilmelidir.
* Kolu desteklememek, kalp hizasında tutmamak, kol atardamarının manşorun ortasında olmasına dikkat etmemek, manşonu çok yavaş şişirmek veya çok hızlı indirmek ve tekrarlayan iki ölçüm arasında 1-2 dakikadan az beklemek hatalı sonuç alınmasına yol açar.
* Ritim sorunu olan hastalarda ölçümler çok daha dikkatlice yapılmalıdır.
Yayın tarihi: 10 Aralık 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/10/gny/haber,FD3476F06A004B0A803E88D99C9E36A3.html
Tüm hakları saklıdır.