Soya kalp krizi riskini azaltıyor
Japonya'da yapılan bir araştırma, soya temelli ürünler tüketen kadınlarda inme veya kalp krizi riskinin 3-4 kat daha düşük olduğunu ortaya çıkardı. Asahi Shimbun gazetesinin haberine göre, Japonya Sağlık Bakanlığı'nın talebi üzerine yapılan araştırma, izoflavon ve E vitamini yönünden zengin olan soyalı ürünlerin, menopoza giren kadınlarda daha da koruyucu bir etkisi olduğunu gözler önüne serdi. 1990 yılında başlayan ve 2002'ye kadarki durumu mercek altına alan araştırma kapsamında, yaşları 40 ile 59 arasında değişen ve kanser ya da kalp hastası olmayan 40 binden fazla Japon kadın ve erkek incelendi. Bunlar günlük soya tüketimlerine göre 5 gruba ayrıldı. Beyin kanaması ve kalp krizi riskinin en çok soya tüketenlerde yüzde 0.39, en az tüketenlerde ise yüzde 1 olarak belirlendiği araştırmada, menopozdaki kadınlar için bu oranın yüzde 0.25'e karşı yüzde 1 olduğu tespit edildi. 5 gruba ayrılan erkekler arasında ise bu tür farklara rastlanmadı.
Yayın tarihi: 10 Aralık 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/10/gny/haber,4BDF13A45B45449DB808A29F4413892D.html
Tüm hakları saklıdır.