kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

99 suret ile Mevlâna'yı anmak

Evrim ALTUĞ
Ergin İnan'ın tasavvuf temelinde ürettiği 99 resim, İKSV Tasarım etiketiyle kitap oldu. Talât Halman'ın yazılarıyla değerlenen çalışma sadece bin adet üretildi..
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV); Mevlâna'nın doğumunun 800. yılı dolayısıyla ressam Ergin İnan'ın Mevlana düşüncesi temelinde oluşturduğu 99 yapıtı Mevlâna Celaleddin Rumi: 99 Şiir, 99 Resim adlı kitapta topladı. Yarısı İngilizce, yarısı Türkçe olarak yalnızca bin adet basılan ve adedi 500 YTL'den satışa sunulacak kitabın tanıtımı, çarşamba akşamı açılacak 2. Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı'nda yapılacak. Kitapta ayrıca, edebiyat profesörü, Türkiye'nin ilk Kültür Bakanı ve yazar Talât Halman'ın Mevlâna'nın yapıtlarından derlediği 99 şiir de olacak. Kitap tıpkı basım tekniğiyle üretilmiş ve her biri numaralandırılarak, İnan tarafından imzalanmış. İnan'ın kitabı için özel olarak kâğıt üzerine karışık teknikle ve aynı ebatlarda çalıştığı yapıtlarının 30'a 22 santim boyundaki orijinalleri de, aynı fuarda sergilenecek. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda Maçka Mezat'ın ev sahipliğinde sergilenecek resimler, tanesi 4 bin dolarlık fiyatları ile, İKSV yararına satışa sunulacak. Bu resimlerden birini alan sanatseverlere eserle aynı numarayı taşıyan kitap da İKSV tarafından armağan edilecek. Mevlana Celaleddin Rumi: 99 Şiir, 99 Resim kitabı, İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı'nın ardından 3 Aralık 2007 tarihinden itibaren İKSV'nin Beyoğlu'ndaki merkezinde bulunan İKSV Tasarım'dan satın alınabilecek. Mesnevi üzerine 1988'de de bir dizi eser üretmiş olan ve bunlardan Mesnevi'ye dayalı dört büyük çalışmayı da Maçka Mezat'ın galeri standında sergileyecek olan Ressam Ergin İnan, projeye İKSV Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın kendisine yaptığı teklifle girmiş.

1964'TEN BERİ İLGİLENİYOR
Tasavvuf felsefesiyle 1964'ten bu yana iç içe olan İnan bu anlamda, yaptığı resimlerin, doğrudan Mevlana düşüncesini görselleştirmediğini ve bu düşünceler üzerinden kişisel yansımalarını ortaya koyduğunu şöyle anlatıyor: Bir şeyin resmini doğrudan yapmayı, bunun, yazılmış bir düşüncenin anlatımı olmasını kabul edemiyorum. Bu projede de ben tamamen kendi resmimi yaptım. Kendi duyarlılığım üzerinden oluştu. Resim dahi, bu sözleri anlatamaz aslında. Bu düşünceler sadece, beni resme davet ediyor. Bence ikisi arasında çok büyük farklar var. Ben de kendi çizgimden vazgeçmek istemedim. Bunun tersini, Mevlana'nın düşüncesine saygısızlık olarak alırım. Resmime döndüğüm zaman, ben Mevlana'nın düşüncesine ve duyarlılığı ile derin felsefesine inmek için bunu yapıyorum. Örneğin bu dizideki en son sayfalarda iki resim vardır; biri tamamen soyuttur. Birinde ise hayal meyal, Mevlana'nın Konya'daki tasviri vardır. Birtakım ipuçları değildir bunlar; ama, düz bir anlatım da değildir. Bu tür şeyler beni rahatsız ediyor. Ben Mevlana'yı okuduğum zaman, hem Rubai hem de Mesnevilerde farklı farklı derinliklere dalıyorum. Ama her seferinde bir semazeni akla getirmek, turistik bir şekle de dönüşüyor. Ben ise, bu işe gönülden koyuldum.'
Bilgi Tel: (0212) 334 07 85
Haberin fotoğrafları