kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dolar 1.24 YTL'ye dayandı

Yeni Haber
Kuzey Irak'a operasyon olasılığının artması ve global piyasalardaki satıcılı seyrin etkisiyle lira Merkez Bankası kapanış kurlarına göre dolar karşısında yüzde 2.75, euro karşısında ise yüzde 2.55 geriledi.

Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.2311/1.2370 YTL, euro kurunu 1.7551/1.7636 YTL, pariteyi ise 1.4257 olarak ilan etti.Bu kurlara göre liranın yıl başından bu yana dolar karşısındaki değerlenmesi yüzde 14.17, euro karşısındaki değerlenmesi ise yüzde 5.49 oldu.Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.2385/1.2405 YTL oldu.

PİYASALAR NEREYE GİDİYOR?

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, bugün yaşanan negatifliğin ağırlıklı olarak yurt dışından kaynaklandığının altını çizdi.

Yurt dışında kredi piyasasıyla ilgili endişelerin artmaya başladığını, petrol fiyatlarının 90 dolara kadar çıktığını hatırlatan Salar, bütün bu
unsurların bir araya gelmesiyle piyasa algılamasının negatife döndüğünü ve fiyatlara yansımaya başladığını kaydetti.

ABD, Japonya ve Brezilya borsalarındaki düşüşlere dikkati çeken Salar, dışarıda da tedirginliğin başladığını anlattı.Borsadaki satışların bir miktar daha devam edebileceğini dile getiren Salar, şöyle devam etti:

''Sıkıntılı bir süreç olacak. Çok alışkın olduğumuz dönemler değil. Önceki dönemlere göre en önemli değişiklik şu olacak; dalga boylarının
yüksek olduğu dönemler yaşayacağız. Çok yüksek hacimlerle rekor kırılırken, bir anda gerilemeler olabilir. Bu, belirsizliğin arttığı
dönemlere yaşanan bir durum. Böyle süreçlerin yaşanmasına yatırımcılar alışkın olmalı. Dalganın şiddeti artabilir. Dövizde ise önemli bir
yükseliş beklemiyorum.''

''BU HAFTA ÇALKANTILI GEÇECEK''

Finans Yatırım Yurtiçi Satış Birim Müdürü Şevket Keresteci ise Borsanın haftayı kötü kapattığını anımsatarak, yurt içinde yaşanan terör
olaylarının piyasalarda rahatsızlık yarattığını söyledi.Borsanın bir süredir düşüş için neden aradığını ifade eden Keresteci, ''Bu hafta oldukça çalkantılı geçecek. Sakin olmak gerekir. Zor bir hafta yaşıyoruz'' dedi.
İçerde bir takım gelişmelerin göz ardı edildiğini, bunların da şimdi etkisini gösterdiğini belirten Keresteci, ''Bütün bunları halının altına atarsınız, bir seferde sonuçları görülür. Takip etmek lazım. Petrol fiyatı önemli, fiyat 100 dolara gidiyor. Yatırımcılar için zor bir hafta...'' diye konuştu.

KISA VADEDE RİSKLER VAR

Ata Yatırım Uzman Yardımcısı Gökhan Şen de Borsadaki düşüşün nedenini petrol fiyatları ve kuzey Irak'taki gelişmelere bağladı.

Borsadaki düşüşün beklenen bir gelişme olduğunu ifade eden Şen, ''Endeksin 52 bin 500 seviyelerinde tutunmasını bekliyoruz. Orta vadede
olumluyuz ama kısa vadede riskler var. Kuzey Irak'la ilgili hükümetin açıklamalarını bekliyoruz'' dedi.Gedik Yatırım Uzman Yardımcısı Onur Oğuz da hafta sonu Güney Doğu'da yaşanan terör eylemlerinin etkisiyle sınır ötesi operasyonun ön plana çekilmesi olasılığının doğmuş olmasının, piyasalarda bir tedirginlik yarattığını belirtti.

Oğuz, yurt dışı borsalarının da önemli oranlarda düşmüş olmasının etkisiyle İMKB'de sert satışların yaşandığını kaydetti.Oğuz, ''Borsanın günü yine büyük ölçüde bir düşüşle tamamlanma olasılığını daha kuvvetli görüyoruz. 51 bin puan seviyesinde bir destek olduğunu düşünüyoruz. Bu seviyelerden itibaren tepki alımlarının gelebileceğini belirtebiliriz'' dedi.

AA