kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kahve ve eğlence yerlerine de sigara yasağı geliyor

Resmi ve özel kurumlarla, işyerlerinin her türlü kapalı alanlarında sigarayı yasaklayan teklif, Genel Kurul gündemine geliyor. Teklif yasalaşırsa, eğlence yeri ve kahvehanede de sigara içilemeyecek. Sigara markette poşete girecek..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan, geçen dönem komisyondan geçen ve kadük olmayan, AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün, resmi ve özel kurumlarla, işyerlerinin her türlü kapalı alanlarında her ne surette olursa olsun sigara içilmesini yasaklayan teklif, Genel Kurul gündemine gelmeye hazırlanıyor. Teklif yasalaşırsa, kahvehane ve eğlence yerlerinde sigara içilemeyecek. 24 Ekim Çarşamba günü Adalet Komisyonu'nda oylanacak olan teklif, Genel Kurul'da kabul görürse, Rumelihisarı, Anadoluhisarı ve Aspendos'taki kültürel ve sanatsal etkinliklerde sigara içilmeyen koltuklar olacak.

ARAÇTA DA YASAK
Resmi araç sürücüleri ile araçlarında tütün ürünleri tüketmeyen bir başkasının bulunması halinde özel araç sürücüleri, araç kullandıkları sürece sigara içemeyecekler. Teklif yasağı delene 50 YTL ceza öngörüyor. Yasa teklifi, polis, asker ve zabıtanın da üniformayla sigara içmesini yasaklıyor, yasağa aykırı hareket edenlerin disiplin amiri tarafından 100 YTL para cezasına çarptırılması öngörülüyor.

ÇOCUĞA SATANA HAPİS
Yasa teklifinde ayrıca tütün ürünlerini 18 yaşın altındakilere satan ya da tüketimine sunanlar ile kamu binalarında sigara içimini engelleyici önlem almayan yetkili kamu görevlisine altı aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ayrıca okul, hastane, ibadethane binaları ve bahçeleri ile karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu taşıma araçlarında sigara içilmeyecek. Kamu hizmet binaları, lokanta, kahvehane, birahane gibi eğlence yerleri ile otellerde, demiryolu taşıma araçları ve denizyolu taşıma araçlarının güvertelerinde sigara içmek için özel bölümler oluşturulacak. Tütün ürünleri market rafları gibi tüketicinin doğrudan ulaşabileceği ve çocukların bizzat alabilecekleri şekilde takdim ve teşhir edilemeyecek. Tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlara çocuklar giremeyecek. Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, markaları kullanılarak reklamı yapılamayacak.