kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Güler Sabancı

'Yüksek faizle dış sermaye çekme modelini bırakalım'

CÜNEYT TOROS
Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, "Reel faiz çok yüksek, YTL aşırı değerli. Bu durum sürdürülebilir değil. Yüksek faizle yabancı sermaye çekme modelinden vazgeçelim" dedi..
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'de reel faizlerin yüksek olduğunu iki yıldır sıkça gündeme getirdiğini belirterek, "Maalesef Türk Lirası aşırı değerli. İnsanın kendi parasının değerli olması elbette gurur verir. Ancak, değerli TL, düşük kur, Türkiye için sağlıklı değil" dedi. Sabancı, düşük kurun maliyetlerini dolar bazında nasıl etkilediğini lastik işçisi ücretiyle örneklerken, "Brisa'da lastik işçimizin ortalama yıllık maliyeti 57 bin YTL. Bunu önce 1.20 YTL'lik dolar kuruna bölün, sonra 1.6 YTL'lik dolar kuruna bölün farkı görün. Sadece işçilik maliyetinden bakınca bile düşük kur üretimi vuruyor arkadaş" diye konuştu.

'500 MİLYON DOLAR ARTIDAYIZ'
Güler Sabancı, lastik işçisi maliyetinin Türkiye'de diğer sektörlere oranla uzak ara önde olduğunu vurgularken, "57 bin YTL'lik yıllık ortalama maliyeti önce 1.20 YTL'ye böldük. Kurların mevcut düzeyinde Brisa'daki ortalama yıllık işçi maliyeti 47 bin 500 dolar çıktı. Aynı maliyeti 1.6 YTL'lik dolar kuruna bölünce 36 bin 500 dolara indi" dedi. Sabancı, işçi başına maliyette ortalama 10 bin dolarlık bir farkın sadece döviz kurunun düşüklüğünden kaynaklandığına dikkati çekti. Sabancı Holding'e bağlı Temsa'nın katılıp bir de ödül aldığı Belçika'daki Busworld Fuarı'nda soruları yanıtlayan Güler Sabancı, bir soru üzerine, "Grup olarak dolar borcumuz yok" açıklaması yaptı. Sabancı Grubu'nun dolar bazında borçlu olmamasının yanı sıra 500 milyon dolar artıda olduğu belirtildi.

FAİZLER SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL
Ekonominin bütününe bakınca enflasyon hedeflemesinden yana olduklarını vurgulayan Güler Sabancı, şöyle konuştu: "Ancak, faizlerin mevcut düzeyi yüzde 6- 7'lik yıllık enflasyona uymuyor. Reel faizler çok yüksek, Türk Lirası da aşırı değerli. Bu Türkiye için hem sağlıklı değil, hem de sürdürülebilir bir durum değil. Sadece yüksek faiz çıpasıyla yabancı sermaye çekme modelinden çıkmak lazım. Bekleyen reformları bir an önce yapıp, yabancı sermayeyi yatırımı çekecek ortamı hazırlayalım. Özelleştirmelere hız verelim." Güler Sabancı, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in açıkladığı ekonomik yol haritasıyla mutabık olduklarını ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Artık çalışmaları hızlandırmak lazım. Sosyal Güvenlik Reformu'yla ilgili çalışmaların yeniden başladığını sevinerek öğreniyoruz. Ama çizilen yol haritası doğrultusunda bir an önce yol almaya bakalım."