Başbuğ'dan ABD'ye sert tepki
Kara Harp Okulu'nun eğitim yılı açılışında ilk dersi veren Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, terör örgütü PKK konusunda ABD'yi adım atmamakla eleştirdi.
Konuşmasında, ABD'ye karşı sert bir uslup kullanan Orgeneral Başbuğ, ABD'nin gerekli adımları atmaması halinde Türkiye'nin gerekeni yapabilecek donanıma sahip olduğunu söyledi.
Orgeneral Başbuğ, bugünkü konuşmasında PKK ile mücadele konusunda da ABD ve Irak'ın PKK'ya karşı hiç bir yaptırımda bulunmamasını eleştirerek, "Türkiye'nin Irakla ilgili kaygı ve sorunları Türkiye-ABD ilişkilerini etkilemektedir" dedi ve ekledi: "ABD, zamanın söz söyleme değil, eylem zamanı olduğunu anlamalı ve görmelidir."
Irak'ın kuzeyindeki gelişmelerin Kürtlere "tarihte hiç olmadığı kadar siyasal, hukuki, askeri ve psikolojik güç kazandırdığına" dikkat çeken Başbuğ, "Bu çerçevede Irak gerçekten toprak ve siyasi bütünlüğünü koruyabilecek midir? Bu soruya bugün için net cevap verilmesi imkansızdır. Ancak tahminde bulunulabilir. Tahminde bulunmanın yaygın yolu mevcut eğilimlerin uzantılarını incelemektir" diye konuştu.
LAİKLİK İLKESİ TARTIŞMA KONULARI İÇİNE ÇEKİLMEMELİ
Anayasadaki laiklik ilkesinin tartışma konuları içine çekilmemesi uyarısında bulundu.
Kara Harp Okulu'nun 2007-2008 eğitim ve öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Anayasadaki laiklik ilkesine ilişkin işlevsel tanımlar tartışma konuları içine çekilmemelidir" diyen Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin temel yapı ve niteliklerinin korunmasında her zaman taraf olduğunu ve olmaya da devam edeceğini vurguladı.
Konuşmasının konusunu, "ulus devlet, üniter devlet ve laik devlete yönelik tehdit ve risklerin değerlendirmesi" olarak özetleyen Başbuğ, Atatürk'ün ulus devlet anlayışının dinsel ve etnik temellere bağlı olmadığını ve bağlanmaya da çalışılmaması gerektiğini söyledi ve "Ne gariptir ki, dün olduğu gibi bugün de laiklik karşıtı hareketlerin ve etnik milliyetçilerin öncelikli ve ortak bir hedefi vardır. O da ulus devlet yapısıdır" dedi.
Laiklik karşıtı hareketlerin ulusun oluşumunda din temelini hakim kılmaya çalışırken etnik milliyetçilerin ulus devlet anlayışını zayıflatmaya çalıştığını ileri süren Başbuğ, "Başta aydınlar olmak üzere herkesin yaşanmakta olan fikir anarşisi içinde çok dikkatli ve duyarlı olması gerekmektedir" dedi.
KUTUPLAŞMA UYARISI
Ulus devlet anlayışı içinde "dil, kültür ve ülkü birliği"nin önemine dikkat çeken Başbuğ, bazı etnik grupların Türkçenin dışında kendi dillerini öğrenme arzusuna saygı göstermenin farklı bir durum olduğunu belirterek, "Bu dillerde eğitim ve öğretim yapılmasını kabul etmek ise çok başka bir durumu ifade eder" dedi ve bunun ulus devlet anlayışıyla bağdaşmadığını söyledi.
Atatürk milliyetçiliğine de vurgu yapan Başbuğ, "Bu ulusçuluk, birleştirici ve bütünleyici ulus gerçeğine bağlı, ulusal kimlik bilincini geliştiren, yayılmacılığı ve ümmetçiliği reddeden, laik bir ulusçuluktur" dedi.
Etnik milliyetçiliğe ilişkin de, "Aidiyet duygularına, kültürel boyutta kaldığı süre boyunca saygı gösterilmelidir. Ancak, farklılıkların ve aidiyet duygularının siyasal boyuta taşınmasına müsaade edilemez" diyen Başbuğ aksi halde ülkenin kutuplaşmaya sürüklenebileceği uyarısında bulundu.
Dinsel örgütlenme modelini kullanan bazı cemaatlerin yeni bir kültürel kimliğin oluşumunda dinsel düşüncelere büyük ağırlık verdiklerine de işaret eden Başbuğ, etnik kimlikleri öne çıkaran kesimin de Cumhuriyet tarihinde "görülmediği ölçüde" siyasallaştığını vurguladı.
AJANSLAR
Yayın tarihi: 24 Eylül 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/24//haber,AA5A993E0FC54F92B6124FA488F22F13.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.