Bilirsiniz düğünlerde gelin, damadın yardımıyla pastadan ilk parçayı keser. Bunun gerekçesini anlamak için yine çok gerilere gitmek gerek. Geç Ortaçağ'da çöreği parçalayıp konuklara dağıtmak gelinin göreviydi. Ama ilk çok katlı düğün çöreklerini gelinin tek başına kesmesi zorlaşınca, damadın yardımı gerekti. Giderek birlikte kesilen ilk parçayı gelinle damadın birbirlerine yedirmeleri uygulaması hoş bir gelenek olarak yerleşti. Bugün hemen bütün dünyada düğünlerde pasta kesiliyor. Ancak istisnalar yok değil. Örneğin Kore'nin geleneksel düğünlerinde gelinle damat üç kaşık pirinci, Polonya'da ise ekmek, şarap ve tuzu paylaşıyor. Rusya'da gelinle damat bir somun ekmeği ısırmakla refah içinde sağlıklı, uzun bir ömür süreceklerine inanıyorlar.
Yayın tarihi: 22 Temmuz 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/22/pz/haber,698C84777EA14115A8766006C2BAAD16.html
Tüm hakları saklıdır.