Erken doğan bebekler Türkiye'de sağlık sigortası kapsamına alınmadığı için aile dramları yaşanıyor.
"Prematüre bebeğe sigorta" tartışması büyüyor... Aileler "Bebeğimiz erken doğdu diye sigorta şirketleri özel hastanelerin çıkardığı faturaları ödemiyor" diye feryat ederken; sigorta şirketleri "Maliyetler yüksek, kabul edemeyiz" diyor. Dünyada ise şirketler bebeklerin tüm tedavi masraflarını üstleniyor.
Avrupa 'erken doğan'ı sigortalıyor Türk şirket '20 gün sonra gel' diyor
Artık erken doğan bebeği yaşatmak mümkün. Ancak yoğun bakımın günlük faturası bin YTL'lerde olunca sigortacılar doğum dışı masrafı karşılamıyor. Şirketler özel sağlık sigortasını 20 gün sonra yapıyor.
Kerim ile Kerem altı aylıkken dünyaya geldiler. Tam 100 gün yoğun bakımda kaldılar. Minik kardeşlerin yaşamasının bedeli olarak 200 bin YTL'lik fatura kesildi. Anne ve babalarının sosyal güvenceleri ve özel sağlık sigortaları bu faturayı karşılamadı. İkizlerinin yaşaması için Yılmaz Ailesi tüm birikimlerini harcadı, yetmedi, evlerini ipotek ederek kredi aldılar. Yiğit Şan... 29 haftalıkken 680 gram doğdu aylarca yoğun bakımda kaldıktan sonra hastaneden çıkarken haber spikeri Sonay Dikkaya ile müzisyen eşi Ufuk Yıldırım'a tam 68 bin YTL'lik fatura kesildi. Onların da sosyal güvenceleri ve özel sağlık sigortaları bu parayı ödemedi. Hastane indirim yaptı, borç taksitlendirildi. Şimdi ödemeye çalışıyorlar. Melek Buse... 6.5 aylık dünyaya geldi. 1 aydır yoğun bakımda daha iki ay bu şartlarda kalması bekleniyor. Babası Gökhan Kantarcı'nın şu ana kadar ödediği fatura 40 bin YTL ancak 60 bin YTL daha ödemek için hazırlanıyor. Üstelik onların da bebeklerini yaşatma faturaları sosyal güvenceleri ve özel sağlık sigortaları tarafından karşılanmadığı için aile kredi bulmaya çalışıyor. 'Neden sigorta hastanesine çocuğunuz götürmedin diye eleştirenlere Gökhan Kantarcı, "Bu bebekle ölümle yaşam çizgisinde sevk işlemleri ve bir hastaneden diğerine nakil bebeğimi kaybetmek demek. Bu riski alamazdım" diyor.
FATURA ÇOK AĞIR Onlar bir iki kişi değiller.Türkiye'de erken doğan bebekleri yaşatma imkânları arttıkça ortaya çıkan faturalar da büyüyor. Artık parmak bebekler yaşatılabiliyor ama faturası çok ağır oluyor. Özel sağlık sigortaları sağlıklı olarak dünyaya gelmeyen bebekleri sigortalamayınca erken doğum yapan aileler yüz milyonlarca liralık tedavi masrafları ile karşılaşıyorlar.
BORÇLA DOĞUM Bebekleri tek bir gün süreyle yoğun bakımda yaşatmanın faturası bin YTL'den başlıyor, 3 bin YTL'yi kadar çıkabiliyor. 3- 4 ay yoğun bakımda kalarak hayatta kalabilen parmak çocuklar aileleri 100-200 bin YTL'lik faturalarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu faturalar ancak krediler ya da borçlarla ödenmeye çalışılıyor. Türkiye'de özel sağlık sigortası yaptıran çiftlerin bebekleri ancak 20 gün sonra o da sağlıklıysa özel sigorta kapsamına alınabiliyor. Erken doğan ya da prematüre bebeklerin sağlıkları ise garantilenemiyor. Devlet hastanelerinde yetersiz olduğu için özel hastanede yaşama mücadelesi veren bebeklerin yaşaması için büyük faturaların ödenmesi gerekiyor.
***
Prof. Dr. Aydın Arıcı "ABD'li sigortacı ödemezse ceza alır" "ABD'DE bir çocuk dünyaya gelir gelmez anne ya da babasından biri sigortalıysa o da otomatikman sigortalı olur. Çocuğa ek olarak çok cüz'i miktarda pirim ödenir o kadar. Sigorta şirketinin 'Bu çocuk sağlıksız, sigortalı yapmak istemiyorum' deme şansı yok. Bu uygulamayı yapmaya kalkan şirket inanılmaz cezalar öder.
Bebekleri eleyerek sigorta kapsamına almak sanıyorum yalnızca Türkiye'ye özgü."
Doç. Dr. Yücel Karaman 'İnsan haklarına saygısızlık' 'BRÜKSEL'DE genel sağlık sigortası uygulanıyor. Herkes doğar doğmaz devletçe sağlığı garantileniyor. Özel sağlık sigortaları da devletin ödemediği estetik, diş, göz gibi birtakım muayenelerden sorumlu. Özel sağlık sigortası bulunan çiftin çocukları otomatik olarak sigortalanır. Bu uygulama yalnızca Türkiye'de geçerli. Doktor olarak tüylerimi diken diken ediyor. Bence bu uygulama insan hakkına saygısızlık."
Prof. Dr. Neşe Kavak 'Devlet ödememe inisiyatifi vermesin' "TÜP bebekle birlikte çoğul gebelikler arttığı için erken doğumda patlama yaşanıyor. Yoğun bakım tedavileri dünyada da son derece maliyetli, bu yükü aileye vermek son derece yanlış. Erken doğan bir bebek 3-4 ay bile yoğun bakımda kalabiliyor. Sigorta şirketleri doğum paketinde doğacak bebeğin tedavi masraflarını da belki ek pirimle karşılamak zorunda olmalı. Devlet de ödememe inisiyatifi vermesin"
Prof. Dr. Seyfettin Uludağ 'Sigortacılar aileyi yalnız bırakıyor' "TÜRKİYE'DE bebek yoğun bakımına gebelik yaşı ileri kayınca sorunlu gebelikler arttı. İmkânlar da genişledi. Küçük bebekler gözden çıkarılmıyor, yaşatılıyor ama pahalı uygulama ile. Bebek yoğun bakım imkânları son derece kısıtlı aileler bebeklerinin yaşaması için bu olanaklardan yararlanmaya çalışınca yalnız kalıyor. Sigortalar doğumu ödeyip aileleri yalnız bırakıyorlar."