|
|
|
|
|
Davos'tan Türkiye izlenimleri
Davos Zirvesinde Türkiye'nin, Orta doğudaki siyasi sorunların çözümü ve Orta doğunun ekonomik kalkınmasında etkin bir role sahip olduğu vurgulandı.
Davos'ta ikinci gününe giren toplantılar, küresel gündemi şekillendiren siyasi, ekonomik, iklimsel ve kültürel, coğrafi konularda yoğunlaşmış durumda.Irak başta olmak üzere Orta doğu sorununun işlendiği toplantılarda, Türkiye'nin, ekonomik gelişmişliği, demokratik kurumları ve coğrafi pozisyonunun getirdiği avantajların yanı sıra Orta doğu bölgesindeki tarihi ilişkilerinin, bu bölgedeki sorunların çözülmesinde Türkiye'nin rolünü arttırdığı ifade edildi.
Türkiye'nin,
Orta doğuda demokratik kurumların oluşturulması ve ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesinde bir model olabileceği de vurgulandı.
ÇEVRE GÜÇLÜ BİR SEKTÖR HALİNE GELİYOR
Davos Zirvesinde ortaya çıkan önemli bir sonuç, çevrenin çok güçlü bir sektör olarak ortaya çıkıyor olması oldu. Daha önce küresel ısınmanın etkilerini çok önemsemeyen büyük uluslar arası şirketler artık çevre projelerine önemli ölçüde mali kaynak aktaracaklar.Çok uluslu şirketlerin yetkilileri, bundan böyle sosyal sorumluluk projelerinde olduğu gibi, çevresel sorumluluk projelerinin her açıdan destekleneceğini vurguluyorlar.
ZİRVEYE RENKLİ SİMALAR KATILIYOR
İklim değişikliklerinin bir sonucu olarak, geçen yıllara göre çok az oranda kar yağışının görüldüğü Davos'ta katılımcıların kompozisyonu sanatçılardan çok, akademisyenler, bilim adamları ve sivil toplum kuruluşlarına doğru kaymış durumda.
90 ülkeden 2 bin 500?ün üzerinde katılımcının iştirak ettiği Davos Zirvesine bu yıl, siyaset, ekonomi ve bilim ve sanat dünyasının önemli simaları katılıyor.Zirveye katılan tanınmış isimlerden bazıları şöyle sıralanıyor:
''Ürdün Kralı Hüseyin, Almanya Başbakanı Angela Merkel , Monaco Prensi Albert, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El-Baradey, sanatçı Bono, Peter Gabriel, yazar Paulo Coelho, satranç ustası Anatoli Karpov ve ressam-heykeltraş Romero Britto.''
AA
|