Patronlar Kulübü olarak bilinen TÜSİAD'ın yeni başkanı Arzuhan Yalçındağ oldu. Doğan TV İcra Kurulu Başkanı Yalçındağ, böylece TÜSİAD'ın ilk kadın başkanı ünvanını kazandı.
TÜSİAD'ın yeni seçilen yönetim kurulu üyeleri, 37'nci Genel Kurul sonrasında toplandı. Genel Kurulda seçilen yeni yönetim kurulu, kendi arasında yaptığı seçimde Yönetim Kurulu Başkanlığına Arzuhan Doğan Yalçındağ'ı getirdi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları ise Pekin Baran, Ferit Şahenk ve Ümit Boyner oldu. TÜSİAD Yönetim Kurulu, Yalçındağ ve başkan yardımcılarının yanı sıra Bülent Akgerman, Haluk Dinçer, Ayça Dinçkök, Ali Kibar, Erdal Karamercan ve Ethem Sancak'tan oluştu.
Akgerman,
Meslek Örgütleriyle İlişkilerden Sorumlu olurken, Haluk Dinçer Dış işleri Komisyonu Başkanlığını, Ayça Dinçkök Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanlığını, Ali Kibar Şirket İşleri Komisyonu Başkanlığını, Erdal Karamercan Sanayi Hizmetler ve Tarım Komisyonu Başkanlığını, Ethem Sancak da Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığını yürütecek.
ARZUHAN YALÇINDAĞ KİMDİR?
TÜSİAD'ın ilk kadın başkanı olma unvanını alacak kişi olan Arzuhan Doğan Yalçındağ, medya dünyasından tanıdık bir isim. 2003 yılında TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeliğine giren Yalçındağ, Londra Amerikan Koleji'ni bitirdi, Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olan Yalçındağ, mesleki kariyerine Doğan Grubu içinde başladı. Bazı medya kuruluşlarının kurulma ve yönetim faaliyetlerine iştirak etti. Doğan TV İcra Kurulu Başkanı olarak görev yapan Arzuhan Yalçındağ, Doğan Holding CEO'su Mehmet Ali Yalçındağ'la evli. Yalçındağ çifti iki erkek çocuk sahibi.
ELEŞTİRİLER
Öte yandan TÜSİAD 37'nci Genel Kurulu'nda bazı TÜSİAD üyeleri yeni Başkan Arzuhan Yalçındağ'ın Doğan ve ekibinin genel kurul öncesi basına yansımasını eleştirdi.
Genel Kurul da söz alan TÜSİAD üyesi Tuğrul Erkin Türkiye'de seçim sisteminin demokratik olmadığını ve meclisin mevcut seçim sistemi ile çoğunluğun temsilcisi olamayacağını savunan TÜSİAD'ın kendi iç yapısında daha demokrat davranmak zorunda olduğunu vurguladı. Erkin "Yoksa acımasızca eleştirdiğimiz kişiler bizi de acımasızca eleştiriler. Sen kendine bak derler" dedi.
Bu yıl TÜSİAD'ın yeni yönetim kurulunun televizyon ve gazetelerden öğrendiğini söyleyen Erkin "Bir emrivakiyi kabullenmek zor. Yeni yönetim kurulunda da en baştan böyle bir manevi yükün altında bırakmak mümkün değil. En zor günlerde demokratik katılımcı ve etik kurallarla uygun bir seçimle görevi gelmemiş bir yönetim hafife alınmaz mı? Üyelerin dayanmak zorunda kalacağı günlerde ne yapar?" diye konuştu. Erkin yeni yönetim kurulunun bu durumdan sorumlu olmadığının altını çizerek şunları söyledi:
"TÜSİAD'ın akil başkanlarının bütün bunları hesaplamaları lazım. Üyeler olarak uğradığımız haksızlık karşısında ciddi bir uyarıda bulunabiliriz. Önümüzde seneler hiç olmazsa aynı şey tekrarlanmasın. Yoksa bizim ya bu deveyi güdeceksin yada bu diyarda gideceksin deme hakkımız yok." Erkin'den sonra söz alan Recep Düzgit ise TÜSİAD gibi ülkenin en önemli STK'larından biri başkanının kim olacağının 8 gün önce basına yansımasını üyeler açısından rahatsız edici olduğunu dile getirdi. Düzgit şunları söyledi:
"Gerektiği zamanlarda Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine bile demokrasi tavsiyeleri vermekte olan ve 560 üyeye ulaşmış bulunan derneğimizin hiç değilse bundan sonraki dönemlerde yönetim kurulu başkanının TÜSİAD kurulduğu günlerdeki sistem ile değil demokrasilerde olduğu gibi geniş katımlı olarak genel kurulda belirlenmesini talep etmekteyim" Divan Başkanı Sedat Aloğlu eleştirilerin ardından yaptığı açıklamada "Üyelerimizin görüşlerini dile getirmiş olması TÜSİAD'ın ne kadar demokratik bir ortama sahip olduğunun ayrı bir ispatı" dedi.
Her seçimde bir liste hazırlığı yapıldığını ve bunun gereklerinin ayrı bir tüzükle belirlenemeyeceğini ifade eden Aloğlu "Bu netice itibari ile gönüllü bir iş. TÜSİAD gibi faal bir örgüt yönetmenin ne kadar bir yük olduğunu hepimiz biliriz. Hadise bu yükleri kabul edecek kişiler bulabilmekte. Zorluk burada. Mutlaka her türlü fikre bu platformun açık olması lazım" diye konuştu.