|
|
Vanlı usta Adanalılara bile kebap yediriyor
15 yıl çalışıp kendi müdavimlerini oluşturduğu Beyoğlu Ocakbaşı'ndan ayrılan ve 15 gün önce aynı sokakta kendi yerini açan Zübeyir Usta'nın müdavimleri mekânı dolduruyor
Beyoğlu'nda, Bekar Sokak'la Kurabiye Sokak'ın kesiştiği yerde açılan Zübeyir Ocakbaşı'nın hikayesi, Van'da yaşayan 11 çocuklu ailenin Hamit adlı oğullarının İstanbul'a gelişiyle başlıyor. Ayhan Işık Sokak'taki bir meyhanede komilik yapmaya başlayan, bir süre sonra da Mis Sokak'taki Sohbet'e geçen Hamit, 1987 yılında kardeşi Zübeyir'i de İstanbul'a, yanına alıyor. 14 yaşındaki Zübeyir, Sohbet'te bulaşıkçılıkla işe başlıyor. Ama o kebap işine çok meraklı. İşi öğrenmek için de mutfağa, ustanın yanına geçiyor.
Bulaşıkçılıktan gelme Önce mezeciliği öğreniyor, sonra da kebap yapmayı. "Heves vardı, meraklıydım. O bulaşıkçılık döneminde hayalim hep iyi bir kebapçı olabilmekti zaten," diyor Zübeyir Ertaş. Daha sonra bir dönem Adanalı ustaların yanında çalışıyor Zübeyir Usta. Şimdi ise Adanalı müşterileri bile onun Adana kebabını çok beğeniyor. "Van'dan kebapçı çıkar mı yaa!" diye diye yiyorlarmış kebapları. Zübeyir Usta da, "Evet, ocakbaşı kültürü Adanalılarındır ama biz de özelliğini bozmadan o kültürü devam ettirmeye çalışıyoruz," diyor. Beyoğlu Ocakbaşı'nda 15 yıl usta olarak çalıştıktan sonra 15 gün önce ağabeyi ve kuzenleriyle kendi yerini açan usta, yıllarca emek verdiği mekânla da yollarını kötü ayırmamış. Hatta kardeşlerinden birini orada bırakmış. "Onlarla rekabet diye bir şey yok, orası çok eski ve bilindik bir yer. Zaten eski patronlarım beni soran müşterileri bana yönlendiriyormuş," diyen Zübeyir usta, özellikle tiyatro camiasından, medya mensuplarından, yazarlardan ve doktorlardan çok sayıda müdavimleri olduğunu belirtiyor. mekâna da müşterilerinin ısrarıyla kendi adını verdiğini söylüyor. Bazı müşterileriyle artık ailece de görüşüyorlar, bayram ziyaretlerine bile gidiyorlarmış.
Melis D. ÇALAPKULU
|