300 yeni ürün için çalışıyorlar tüketici ancak 50'sini görüyor
"Türk tüketicisinin beklentisi yüksek, alım gücü sınırlı" diyen Ülker Gıda A.Ş Genel Müdürü Cafer Fındıkoğlu, Ar-Ge'deki 300 yeni üründen ancak 50'sinin piyasaya sürülebildiğini söyledi.
Ülker Gıda A.Ş, İdeal Gıda ve Fresh Cake'in Genel Müdürü Cafer Fındıkoğlu, Avrupa'daki tüm bisküvi çeşitlerinin Türkiye'de de bulunduğunu çünkü Türk tüketicisinin beklentisi ile seçiciliğinin çok daha yüksek olduğunu söyledi. Ülker'in unlu gıdalar bölümünden sorumlu olan Fındıkoğlu, her yıl 300'ün üzerinde yeni çeşit için Ar-Ge (araştırma geliştirme) çalışması yapıldığını ancak piyasaya bunların yalnız 50 kadarının sürüldüğünü belirtti. "Avrupa'da üretilen tüm çeşitler bizde var. Türk tüketicisi algılama ve beklenti olarak Avrupalı'dan geri değil. Hatta daha ileride, daha seçici. Çünkü satın alam gücü az oraya göre ve seçmek zorunda" diyen Fındıkoğlu, bugün itibariyle Ülker laboratuarlarında geliştirilmeyi bekleyen 300 ürün daha olduğunu belirterek, "Bu ürünlerden ortalama 50 tanesi piyasaya sürülecek. Tüketici, üzerinde çalıştığımız pek çok bisküviyi hiç görmüyor bile. Amerika'da ise geliştirilen her bin üründen yalnız 3'ü üretime geçer" dedi.
BİSKÜVİDE
LİDER Türkiye'de tüketilen bisküvinin yüzde 61'ini Ülker'in sattığına dikkat çeken Fındıkoğlu, "Türk tüketicisi her ürünü benimsemez. Ama Ülker'de 62 yıllık bir tecrübeden söz ediyoruz. Eğilimi çok iyi ölçebilen bir teknik ekip var ve hata yapma ihtimali çok düşük" diye konuştu. Kıt kaynakla en verimli Ar-Ge çalışmasını yapmaya çalıştıklarını ifade eden Fındıkoğlu, bisküvide yüzde 61'lik ve çikolatada yüzde 70'lik pazar payıyla lider olduklarını, kekte ise başa baş bir mücadele verildiğini ve Ülker'in yüzde 47 olan payının en kısa zamanda zirveye çıkacağını kaydetti.
KALİTE ÖNEMLİ Türkiye'de kalite standartlarını üst noktaya taşıyan bir yapılanma içinde olduklarını kaydeden Fındıkoğlu, "Ülker bünyesindeki İdeal Gıda, 70 çeşit bisküvi üretiminin gerçekleştirildiği bir oluşum. KALDER'in araştırmasına göre, İdeal'den başka Türkiye'deki hiçbir gıda firmasının Uluslararası Gıda Standardı (IFS) ve İngiliz Perakende Birliği (BRC) belgelerine sahip olmadığı saptandı" dedi.