Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesi için son aşama olan imtiyaz sözleşmesini, Danıştay 1 Dairesi'ne gönderdi.
Danıştay'ın, geçen hafta istasyonların özelleştirilmesi ihalesini onaylayan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararını iptal eden idare mahkemesi kararının yürütmesini durdurmasının ardından, sıra imtiyaz sözleşmesi onayına geldi.
Geçtiğimiz hafta Danıştay'dan gelen kararların ardından, ÖİB, süren davalar nedeniyle imtiyaz sözleşmesini geri gönderen 1. Daire'ye tekrar başvuru yaptı.
1.
Daire'nin imtiyaz sözleşmesi taslağına ilişkin görüşlerini bildirmesinin ardından, bu görüş doğrultusunda sözleşmeye nihai şeklinin verilmesi ve daha sonra da istasyonların devri öngörülüyor. MUAYENE ÜCRETLERİ NASIL PAYLAŞTIRILACAK
Öte yandan araç muayene istasyonlarının devri durumunda, araçlardan alınacak muayene ücretlerinin paylaştırılmasında aşamalı bir yöntem izlenecek.
Bu kapsamda, ilk 3 yılda muayene ücretlerinden elde edilecek gelirin yüzde 30'u devlete verilecek.
Bunun takip eden 7 yılda ise gelirlerin yüzde 40'ı devlete aktarılacak. 20 yıllık işletme süresi olacak araç muayene istasyonlarının son 10 yıllık işletim döneminde ise araç muayene gelirlerinin yarısı devlete verilecek. Bu arada aracın zamanında muayenesinin yapılması gibi durumlarda kesilecek cezaların tamamı ise devlete verilecek.
613,5 MİLYON DOLARLIK İHALE
Kasım 2004'te yapılan araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesine ilişkin ihaleyi, Akfen-Doğuş-TüvSüd Ortak Girişim Grubu toplam 613,5 milyon dolar bedelle kazanmıştı.
Ortak Girişim Grubu, Türkiye'nin kuzeyindeki illeri kapsayan 'birinci bölge' araç muayene istasyonları özelleştirme ihalesi için 300 milyon 250 bin dolar, Türkiye'nin güney yarısını kapsayan 36 ilden oluşan 'ikinci bölge' için ise 313 milyon 250 bin dolar teklif vermişti. (AA)