|
|
'İhlâlcilerin ezberi bozulmalı'
Helsinki Yurttaşlar Derneği Genel Koordinatörü Emel Kurma, işkencenin haritasının çıkarılması ile ilgili sorularımızı yanıtladı.
- Stratejik haritalama fikri nasıl doğdu? - İşkence gibi bir konuda haritalama yöntemine başvurmamızın nedeni, üzerinde en çok çalışılmış ve belge üretilmiş alan olması. Haritalama yöntemi, stratejik ittifakların kurulmasına yardımcı olacak ve işkenceyi oluşturan ağın içindeki çatlakları derinleştirecek.
- Proje kapsamında kimlerle görüşülecek? - Projeyi, Asgari 40 kurum, temsilci, kişi, uzmanlarla, mağdurlarla derinlemesine görüşmeler yapılacak ve en az üç tane de açık istişare toplantısı gerçekleştirilecek. Projede kabaca üç taraf olacak: Sivil yurttaş girişimleri, uzmanlar ve kamu görevlileri.
- Harita oluşturulduktan sonra ne olacak? - Web sitesi üzerinden kamuoyu ile paylaşacağız. Farklı kategorik bilgilerin, üst üste konulduğu bir web sitesi olacak.
- Bu projeyi neden şimdi yaptınız? AB süreci nedeniyle daha az sorunla mı karşılaşacağınızı düşündünüz? - AB bu projeyi destekliyor, fakat bu projenin fikri de zikri de insan hakları camiasının yenilgi ve mağduriyet dilinden, başarı diline geçmesi üzerine oluştu.
- Özellikle kamudaki muhatapların konuşmaya yatkın olması da önemli galiba... - Onlar yatkın olsun olmasın, artık sivil alandaki insanlar, kamunun elindeki bilgiyi hak ettiklerini düşünüyorlar. "Sizin elinizdeki bilgileri bizim de devşirme hakkımız var," diyorlar. İnsan hakları mücadelesi sadece sivil insanların alanı olmaktan çıkmalı.
- Birtakım örnekler üzerinden gidilecek galiba.... - Evet örneğin Manisa davası gibi bir vakayı ele alıp, AİHM'e kadar giden süreçte haritanın üzerinden izlek vermeyi ve bunu sonuç alan bir şeye dönüştürmeyi planlıyoruz.
- Çalışmanızdan İçişleri Bakanlığı da haberdar mı? - Evet, istişare süreci kurumsallaşsın diye, İçişleri Bakanlığı'ndan da bir danışman istedik.
- Bu süreç, polislerin sendikalı olması gereğini de dillendiren bir sürece dönüşür mü sizce? - Kesinlikle. Emniyet içinde doğru düzgün bir sendikalaşmanın da önünü açabilir. İşkenceyi ortadan kaldırmak istiyorsak, kendi ezberimiz kadar ihlâlcilerin de ezberini bozmamız lazım. Örneğin Brezilya'da işkence vakalarının çok arttığı görülünce, bir insan hakları örgütü, polisleri grup terapiye almış ve altı ay içinde, işkence vakalarında ciddi bir düşüş görülmüş. Bizde de Psikologlar Derneği ya da Emniyet'e benzer bir teklif götürse fena mı olur?
|