|
|
|
|
|
IMF'den 'enerji KİT'leri' uyarısı
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, yıl sonuna yaklaşıldığı dönemde, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri genelde olumlu bulduğunu söyledi.
Bredenkamp bu arada, Türk Enerji Kit'lerinin, artan enerji maliyetleri sonucu zarar etmesinin, sürdürülebilir bir durum olmadığını, bunun oluşturacağı riskin, mali istikrara zarar vereceğini ifade etti.
Bredenkamp, Türkiye ekonomisindeki güncel gelişmelere yönelik sorularını yanıtladı.Bredenkamp, ekonomideki gelişmelerin genel olarak olumlu yönde olduğunu bildirdi.
Enflasyondaki
gelişmelere değinen Bredenkamp, enflasyonla mücadele çerçevesinde, yıl sonu enflasyonunun tek haneli olarak gerçekleşmesinin mümkün olduğunu belirtti.
Yıl sonunda, tek haneli enflasyonun yakalanmasının mümkün olduğunu ifade eden Bredenkamp, yıl sonu enflasyonunun tek haneli gerçekleşmesinin mümkün olduğunu belirtirken, ''biz, enflasyon rakamının yüzde 10'a yakın gerçekleşmesini bekliyoruz'' şeklinde konuştu.
''ENERJİ KİTLERİNİN ZARAR ETMESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL...''
Enerji maliyetlerindeki artış ve bu artışın finansman yöntemleri konusuna da değinen Bredenkamp, enerji maliyetindeki artışın finansman yönteminin, sürdürülebilirlik ve mali istikrar açısından önemine dikkati çekti.Enerji maliyetlerinin ve dolayısıyla fiyatların, dünya piyasalarına bağlı olduğunun altını çizen Bredenkamp, ''eğer dünya enerji fiyatları yükselirse bunun ortaya çıkaracağı maliyet yükünden kaçınılamaz'' dedi.
Türkiye gibi enerji ithal eden bir ülkenin, artan enerji maliyetinin finansmanında fazla bir tercihinin bulunmadığını belirten Bredenkamp, ''dünya enerji fiyatlarındaki artışı karşılamak için ya tüketicilerin daha çok ödemesi ya da enerji KİT'lerinin zararlarının Türk vergi mükellefleri tarafından ödenmesi gerekir'' dedi.
Türk enerji KİT'lerinin, artan enerji maliyetleri sonucu zarar etmesinin, sürdürülebilir bir durum olmadığına işaret eden Bredenkamp, KİT'lerin zarar etmesi ve bu zararlarının Türk vergi mükellefleri tarafından karşılanmasının sürdürülemeyeceği gibi, bu tercihin oluşturacağı riskin, mali istikrara zarar vereceğini ifade etti.
Artan enerji fiyatlarının tüketicilerle paylaşılması yönteminin doğruluğuna vurgu yapan Bredenkamp, bu çerçevede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, enerji maliyetlerinin artması nedeniyle oluşan yükün millet ile paylaşılması yönündeki analizine katıldıklarını vurguladı.
AB İLE İLİŞKİLER
Bu arada ''AB ile ilişkilerin askıya alınması halinde, bunun ekonomiye etkilerine'' ilişkin soruya karşılık Bredenkamp, bunun sonucunun koşullara bağlı olduğunu söyledi.
Bredenkamp, 'AB ile ilişkilerin askıya alınması' halinde, bunun Türkiye ekonomisine muhtemel etkilerini konuşmak için, 15 Aralık tarihinin beklenmesi gerektiğini kaydetti.
(AA)
|