Danıştay, akaryakıt şirketlerinin 1.6 milyar YTL'lik para cezasını durdurma talebini reddetti.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) akaryakıt şirketlerine kestiği cezaların durdurulması için Danıştay'a yapılan başvuruyu 13'üncü Daire görüştü. Daire, talebi reddetti. Böylece Petrol Ofisi, Erk, Shell, Total, Turcas, Opet ve Aytemiz şirketlerinin cezaları ödemesinin önünde engel kalmadı.
Danıştay tarihi cezada yürütmeyi durdurmadı
1.6 milyar YTL'lik tarihi cezada şirketlere Danıştay şoku. Cezalarla ilgili yürütmeyi durdurma isteyen POAŞ, Erk, Total, Turcas, Shell, Opet ve Aytemiz'in talebi reddedildi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük cezası ile ilgili davayı gören Danıştay, dün yaklaşık 10'un üzerinde akaryakıt dağıtım şirketinin 'yürütmeyi durdurma talebini' reddetti. Danıştay 13. Dairesi'nin, Petrol Ofisi, Erk, Total, Turcas, Aytemiz, Shell ve Opet'in yürütmeyi durdurma istemini, 'kanuna aykırılık ve telafisi imkansız zarar şartlarının birarada gerçekleşmediğini'den hareketle kabul etmediği öğrenildi. Danıştay'ın bu kararına karşın şirketlerin Dava Daireleri Genel Kurulu'na itiraz hakkı bulunuyor. Ancak Danıştay'ın dünkü kararı Maliye'ye tahsilata devam etmesi için vize verilmesi anlamına geliyor. Danıştay 13.Dairesi'nin şirketlerin yürütmeyi durdurma talebini kabul etmemesiyle ilgili üst mahkemenin de benzer karar vermesi halinde ise 1.6 milyar YTL'lik rekor cezanın tahsilat sürecinin tam gaz devam etmesi söz konusu. Çünkü dava esastan devam etse bile bu süreç iki yıla kadar uzayabileceğinden kamu alacağının bekletmeden tahsili gerekiyor. Danıştay'ın kararı ile birlikte Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) ağustos sonunda 28 şirkete lisansı olmayan bayilere akaryakıt ikmali yaptıkları için kestiği 1.6 milyar YTL'likcezada yeni bir döneme girilmiş oldu. Anımsanacağı üzere EPDK'nın cezaların ödenmesi için şirketlere tanıdığı 30 günlük sürenin sona ermesinin ardından topu Maliye'ye atması ile birlikte geçtiğimiz günlerde 28 şirketin tümüne 'ödeme emirleri' gönderilmişti.
Tecil
başvuruları var Danıştay'da süren davayı işaret eden şirketler ise cezanın tecili için başvurdu. Bu sırada da ödemeleri gereken cezanın büyüklüğü kadar 'teminat gösterdiler'. Tecil başvurusunda bulunan şirketlerin hemen hepsi bu sırada 'gayrimenkullerini ve akaryakıt terminallerini' teminat olarak gösterdi. Yeni süreçte Maliye'nin bu gayrimenkullerin gerçek değerini belirlemek üzere ekspertiz raporu hazırlayacak teminatlar yetersiz ise şirketlerden yeni teminatlar isteyecek. Bu arada şirketlerin söz konusu borca taksitlendirme istemeleri de mümkün. Burada vade 24 aya kadar uzatılabiliyor. Eğer şirketler ödemeye yanaşmazsa ilk etapta teminat olarak gösterilen gayrimenkullerin satışı gündeme gelebilecek.