9 vali elde çanta illerindeki yatırımı pazarladı
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in organize ettiği ve Gap İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgil'in yürüttüğü, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan "9 ile 90 yatırımcı" toplantısı İstanbul Grand Cevahir Otel'de yapıldı. Toplantıya bu illerin valileri, bazı bölge milletvekilleri ve bu illerden yetişip büyük şehirlere yerleşen iş adamları katıldı. Toplantının amacı, yatırım açısından geri kalmış bu illere yatırım olanaklarının araştırılması, Türkiye'de birer marka haline gelen iş adamların doğup büyüdüğü illere yatırım yapma imkanlarının araştırılmasıdır. Toplantıya başkanlık eden GAP İdaresi Başkanı Muamer Yaşar Özgül belli ki çok iyi hazırlanmış. Önce muhteşem bir sunuş yaptı. Arkasından GAP'ın bölgeye sağlayacağı katkıları anlattıktan sonra, bölgede alternatif yatırım imkânlarını bir bir sıraladı. Toplantıya Adıyaman ve Batman valileri mazeretleri nedeniyle katılamamış, Gaziantep Valisi de hava muhalefeti ile kalkmayan uçağın azizliğine uğramış. Diğer illerin valileri çantalarına koyduklar alternatif yatırım imkanlarını, kendin ilinden çıkmış ve İstanbul'da yaşayan işadamlarına sundular. İllerine yatırım yapabilecek işadamlarının etrafını kendi ilin valisiyle birlikte kuşatan bazı milletvekilleri de vardı. Mardin Milletvekili Nihat Eri, Şırnak milletvekilleri Abdullah Veli Seyda ve İbrahim Hakkı Birlik ile Adıyaman milletvekili Mehmet Özyol'un çabaları ve heyecanları görülmeye değerdi.
Mardin'den somut proje Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, çantasında yeni yatırım projeleri dışında somut bir proje ile gelmişti. Mardin'de kurulu ve İl Özel İdaresi tarafından işletilen plastik boru fabrikasının 18 Aralık'ta yapılacak satış ihalesine ait dosyayı yatırımcılara sundu. Bölgede tek olan ve özellikle yeniden yapılandırılan Irak için, nakliye avantajı nedeniyle uygun olan bu fabrikanın tahmini satış değeri 16 milyon YTL. Vali Kılıçlar bu fabrikayı satın alacak kişi veya kuruluşların çok kâr edeceğinin altını çizdi.
Diyarbakır'dan anket Diyarbakır Valisi Efkan Ala donanımlı gelenler arasındaydı. Vali Efkan Ala, toplantıya gelmeden önce Diyarbakır'a yatırım yapabilecek 90 işadamı ile bir anket yapmış ve bu anket sonuçlarını da toplantıya taşımıştı. Diyarbakır Valisi Efkan Ala'nın anket sonuçlarına göre, bölgede yatırımı olmayan işadamlarının yatırım yapmama nedenlerinin sıralaması şu şekilde idi. Pazar sorunu, teşviklerin yetersizliği, ham maddeye uzaklık, güvenlik ve bürokratik engeller. Bu grubun yatırım yapmak için talepleri ise, ucuz elektrik sağlanması, vergi muafiyeti, uygun koşullarla kredi imkanları, bürokratik kolaylıklar ile SSK prim muafiyeti şeklinde idi. Bölgede yatırımı olan işadamları nın ise yüzde 52'si ikinci bir yatırım yapmayı düşünüyorlar. Bunun nedenini de şu şekilde sıralıyorlar. Bölge kökenli oluşu, hammadde, dış pazar, iç pazar, teşvik olanakları. Bölgede yatırımı olup bir başka yatırım yapmak niyetinde olmayan yüzde 48'lik bölümün düşünceleri de şu şekilde sıralanıyor. Bürokratik engeller, nitelikli eleman sıkıntısı, yan sanayi yetersizliği, teşviklerin yetersizliği, kredi olanaklarının yetersizliği ve altyapı yetersizliği şeklinde oldu. Toplantıya katılan iş adamları olaya sıcak yaklaştılar. GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül'ün başkanlığında, Diyarbakır Valisi Efkan Ala ile birlikte 13 işadamından oluşan Kalkınma Platformu oluşturuldu. Kalkınma Platformu'na seçilen işadamları belli aralıklarla GAP İdaresi Başkanı'nın başkanlığında bir araya gelecek ve alınan kararlar da bu toplantıya davetli olan 90 yatırımcıya bildirilecek. Güneydoğu'nun kalkınmasına olumlu katkı sağlayacak bu projenin desteklenmesinde yarar vardır. Ancak projenin başarıya ulaşabilmesi için siyasi otoritenin destek vermesi gerekir. Eğer bu toplantıya Başbakan Erdoğan katılmış olsaydı, inanıyorum ki katılım çok daha üst seviyede olacak ve başarı şansı daha yüksek olacaktı.
|