|
|
|
|
|
Arıkan:Vergi iadesinin kalkması riskli
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, var olan sistemden vazgeçilmesinin riskli ve yanlış olacağını kaydetti.
Arıkan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, vergi iadesi uygulamasının ücretliler için 2008 yılından itibaren sona ereceği açıklamalarına ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, gelir vergisinde indirim yapmayan Maliye'nin, bunun yerine, her vergi iadesi tutarı kadar bir miktarı çalışanın vergisinden indireceğini belirtti.
Düzenlemeyle iş yerlerinin, çalışan adına yüzde 5-6 daha az vergi öderken, farkı da çalışanların ücretlerine yansıtmış olacağını belirten Arıkan, 380 YTL asgari ücret alan bir kişinin aylık 30-35 YTL, 750-1.000 YTL arasında olan bir kişinin ise her ay 40-45 YTL arasında bir miktarı devletten iade alacağını ancak, Maliye'nin öngördüğü bu sistemden sadece brüt ücret üzerinden kayıtlı çalışan küçük bir kesimin yararlanacağını bildirdi.
IMF'nin
istediği ''standart indirim'' sisteminin mevcut uygulamanın yerine getirileceği görüşünü aktaran Arıkan, Türkiye'de çalışanların yüzde 90'ının işveren ile net ücret pazarlığı yaparak işe kabul edildiğini, işverenin ücreti net rakam üzerinden ödediğini, işverenin vergi farkını maaşa yansıtmasının düşünülemeyeceğini savundu.
İndirim sisteminin işverene yarayacağını, çünkü işverenin daha az gelir vergisi stopajı ödeyeceğini, 1984 yılından bu yana uygulanan vergi iadesi sisteminin kaldırılması ile Hazinenin, KDV, gelir ve kurumlar vergisi kaybına uğrayacağını kaydeden Arıkan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ''Vergi uygulamalarında oto kontrol sistemleri kaldırıldığı için çalışanlar, belge toplamanın yanı sıra gönüllü denetim elemanlığı görevini de yürütmektedir. Sistemden vazgeçilmesi riskli ve yanlıştır. Bunun yerine çalışanların tüm harcamalarının iade kapsamına alınarak 3 ayda bir vergi indiriminden yararlanma sistemi getirilmelidir.''
(AA)
|