|
|
İstanbul'da sokak sanatı
Bu bir sokak sanatı projesi. Dünyanın dört bir yanından; İran'dan, Danimarka'dan, İstanbul'dan, İsveç'ten birçok sanatçıyı egzotik kent İstanbul'da ağırlıyor. İstanbul'un sokaklarına dağılan Exociti sanatçıları, şehrin diline müdahale etmeden, onunla birlikte üretmeyi deniyor
Exociti sokak sanatı projesinin küratörü Övül Durmuşoğlu. Durmuşoğlu, genç bir küratör aynı zamanda popüler kültür üzerine çalışıyor. İsveç Malmö Akademisi'nde okumuş, İstanbul üzerine bir proje yapmaya karar verdiğinde egzotik İstanbul imgesini ters yüz edecek, bu imgeyi sorgulayacak bir proje yapmak istemiş. Bakın, ne diyor: "Exociti, şehrin belli bölgelerini, altyapısını şehrin kendi dinamiklerinden alan poster/sticker/grafiti projeleriyle donatmayı hedefliyor. Kamusal alanın içinde oluşacak bu yeni katmanlarla, şehre ve yaşayanına içinde yaşadığı kültürle ilgili sorular sormak istiyor. Şehrin kamusal alanı ile dünyanın gündemi arasındaki bağlantıyı göstermeyi hedefliyor. Böylelikle İstanbul, Exociti'de güncel politik gündemin altında yatan yargılar ve fantezileri düşünmek için bir başlangıç noktası haline geliyor."
TÜRK SANATÇILAR DA VAR Bu proje bağlamında dünyanın değişik bölgelerinden gelen sanatçılar, çeşitli sokak işleri üretiyorlar. Örneğin, Avusturya'dan Martin Krusche, Türkiye'den Selim Birsel ve Mürüvet Türkyılmaz'la birlikte Viyana-Belgrad-İstanbul hattı üzerinde yüzyıllardır meydana gelen karşılaşmalar, çatışmalar ve etkileşimler üzerine söz söyleyen bir proje üretiyor. Danish Art Council'in desteğinde İstanbul Santral İstanbul'daki yeni misafir sanatçı programına katılan Christian Hillesoe, İstanbul ve Bağdat'ın birbirine karıştırılmak istendiği bir örneği dile getiriyor. Tahran'daki Parkingallery projesiyle Ortadoğu'nun güncel sanatta çıkardığı taze isimlerinden biri olarak kabul gören Amirali Ghasemi etiketleriyle 'bildiğimiz eski Doğu' ve 'hep en yeni Batı' üzerine dikkat çekmeyi hedefliyor. Hale Tenger, Kanadından At Beni etiketinin yeni bir versiyonunu tasarlarken, yeni kuşaktan Deniz Gül, ilanları ve etiketleriyle sokaktan geçene "Pardon, Siz Kimsiniz?" diye direkt soruyor. Adnan Yıldız ise son zamanlarda ülkemizde yükselen eğilimleri açığa çıkaran gazete manşetlerini sokağa taşıyan işiyle, sokağın ve insanımızın nabzını tutuyor. Exociti, 7 Eylül'de başladı.
Ayşegül Sönmez
|